Barnombudsmannen

BO vill ha svar om asylsökande barn

Av: 

Erik Melin

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg.
Barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

NYHETER

22 ensamkommande asylsökande barn har försvunnit bara i år.

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg är kritisk och menar att skyddet för dem måste bli bättre.

– Om ett barn försvinner från ett HVB-hem till exempel hur ser rutinen ut att anmäla det här till polisen och hur ser eftersökandet ut, säger han till Ekot.

Sedan 2010 har nästan 1 500 ensamkommande asylsökande barn försvunnit. Bara i år är 22 stycken spårlöst borta. Totalt 179 har kommit tillbaka.

Barnombudsmannen, BO, Fredrik Malmberg är mycket kritisk och har nu kallat Socialstyrelsen, Migrationsverket, polisen och Skolverket till överläggningar i dag. Skyddet för barnen måste bli bättre, då de är mycket sårbara och riskerar att utnyttjas eftersom de inte har något skyddsnät, menar Fredrik Malmberg.

– Sverige har precis nyligen fått mycket skarp kritik av FN:s barnrättskommitté, för att de anser att skyddet för ensamkommande är för svagt. Kommittén är kritisk mot att ensamkommande barn försvinner, att fallen inte utreds tillräckligt noga. Man befarar att en del av de här barnen kan utnyttjas i människohandel, säger BO till Ekot.

”Kommunicerar inte alltid”

Även på Migrationsverket är man kritiska och man menar att samarbetet mellan myndigheter i Sverige måste bli bättre när oro finns för att ett barn kan försvinna. Rutinerna som finns behövs ses över och samverkan men andra aktörer bör undersökas.

– Jag tänker även på socialtjänsten som har ett ansvar för placering för vård och omsorg, för de ser ju också saker som vi ser. Men det är ju inte alltid så att vi kommunicerar med varandra, och det måste vi bli bättre på, säger Kjell-Terje Torvik, Migrationsverkets expertpert på ensamkommande barn, till Ekot.

”Har rätt till samma grundskydd”

BO menar att frågetecken också finns kring rutinerna för när ett barn väl försvinner. Han menar att ensamkommande asylsökande barn måste ha samma skydd som alla andra barn och en av frågorna han vill ställa till myndigheterna i dag är om de verkligen har det.

– Om ett barn försvinner från ett HVB-hem till exempel hur ser rutinen ut att anmäla det här till polisen och hur ser eftersökandet ut, och det är en av de frågor som jag vill följa upp, hur man kan tydligöra rutinen så att de barnen har rätt till samma grundskydd som alla andra barn i vårt land, säger Fredrik Malmberg till Ekot.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Barnombudsmannen

Fredrik Malmberg

Migrationsverket