De planerar för stor våroffensiv mot IS

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: AP
Irakiska soldater utbildas av en dansk instruktör.

NYHETER

Irakiska Mosul ska tas tillbaka från terrorsekten Islamiska staten.

USA och Irak planerar för en våroffensiv mot staden – upp till 25 000 soldater ska ingå i attacken.

Samtidigt har en ny överenskommelse gjorts för att slå tillbaka IS i Syrien.

Mosul, Iraks näst största stad, togs i juni förra året över av terrorsekten Islamiska staten.

Fem irakiska brigader ska nu attackera staden i april eller maj, för att återta den. I attacken kommer dessutom tre brigader med kurdiska Peshmergasoldater, en lokal styrka med polis och stamkrigare samt anti-terroriststyrkor ingå. Ytterligare tre mindre irakiska brigader ska dessutom fungera som reserv.

Operationen har planerats gemensamt av Irak och USA och en stor del av den irakiska styrkan kommer att utbildas av amerikanska rådgivare, uppger en anonym säkerhetskälla för Bloomberg.

Det kan bli aktuellt för amerikanska styrkor att ingå i attacken, genom luftanfall, underrättelser eller för att på håll kunna vägleda luftunderstöd.

Det har tidigare varit känt att en våroffensiv möjligtvis planerats, men de mer precisa detaljerna kring omfattningen och tidsfönster är nya.

Attacken mot Mosul väntas bli den första stora sedan IS förra sommaren ryckte fram i norra Irak. Många irakiska soldater flydde då från landsändan, bland annat från Mosul.

Utbildar ”måttfulla” soldater

För att slå tillbaka IS i Syrien har Turkiet och USA skrivit under en överenskommelse för att träna och utrusta oppositionella syriska grupper. USA kommer att skicka mer än 400 soldater för att utbilda syriska soldater som anses lämpliga, rapporterar Reuters.

Totalt ska USA utbilda 5 000 stridande syrier varje år under tre års tid, enligt den underskrivna överenskommelsen. De syrier som ska utbildas ska vara ”måttfulla”, ett krav som Turkiet tidigare fört fram då man inte vill stödja grupper med kopplingar till det av flera stater och organisationer terrorklassade PKK.

Utbildningen kommer att ske utanför Syrien. Turkiet och Saudiarabien samt Qatar har gått med på att upplåta områden för träningen.

Publicerad: