Stora problem med telefonin i Sverige

Samtal som bröts och mobilsurf som strejkade.

Under dagen har det varit stora störningar i telefonin över hela Sverige.

– När felet gäller 3G-nätet blir det ganska stor omfattning, säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia.

Telefonikunder i hela landet hade under måndagen svårt att ringa och mobilsurfa. Samtal bröts och störningarna påverkade även tjänster för  internet och tv.

Felet låg i Telias och Tele2:s gemensamma 3G-nät.

– Hur stora störningarna är är svårt att bedöma eftersom det berör 3G i hela landet och störningarna kommer och går. Men när felet gäller 3G-nätet blir det ganska stor omfattning. Vi felsöker tillsammans med Tele2, sa Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia.

Många Tele2-kunder drabbade

Tele2 meddelade att de haft omfattande störningar som rört röstsamtal, mobilsurf och fastnätstjänster även i näten för 2G och 4G.

– Det går att ringa men man kan uppleva fler brutna samtal. Det påverkar även några av våra växelkunder. Vi har besvär även på fastnätsidan och det kan påverka de som har hemtelefoni via mobilnätet, sa Tele2:s presschef Oliver Carrà.

Deras kunder har dessutom haft problem med att komma fram till företagets kundtjänst. Oliver Carrà beklagar problemen.

– Vi jobbar med alla tillgängliga resurser och det här har förstås högsta prioritet, sa han.

Enligt den senast uppdaterade driftinformationen på tele2.se ska problemet vara åtgärdat i löpet av dygnet.

Kan fungera att slå av 3G

För Telias kunder gällde problemen bara 3G-nätet, enligt Hans G Larsson. Flera Teliakunder hörde dock av sig till Aftonbladet om problem med sina 4G-telefoner.

Telia satte inte någon tid för när problemen skulle vara åtgärdade. Under tiden fick deras 3G-kunder försöka använda ett knep för att kunna ringa.

– Så fort vi hittar felet kan vi åtgärda det omedelbart, så länge det inte visar sig vara någon hårdvara som gått sönder. Ett tips är att man kan prova att slå av 3G nätet i sin telefon så länge för då använder man automatiskt 2G, sa Hans G Larsson.

Samtidigt hade Telenor problem med störningar i mobilnäten för 2G och 4G, vilket påverkade deras kunder i stora delar av landet.

Beror inte på solstormar

Många läsare hörde av sig till Aftonbladet med information om att solstormar kunde ligga bakom telefoniproblemen i landet.

Men så är det inte, enligt Peter Wintoft som är forskare på Institutet för rymdfysik i Lund. Där samlas rymddata in i syfte att kunna varna för kraftiga solstormar.

– Det ser väldigt lugnt ut i dag, säger han.

Fel i centralt nätverk

Först vid 15-tiden var felet identifierat och åtgärdat, uppgav Post- och telestyrelsen (PTS).

– Det har var varit fel i ett centralt nätverk som behövs för de här tjänsterna. Exakt vad vet vi inte, säger Staffan Lindmark, jurist vid PST till TT.

Ungefär vid samma tid meddelade Telia och Tele2 att deras driftstörningar var åtgärdade.

Publisert: