Svenske Mustafa i Gaza: "Jag har sett döda på gatan"

Den svenska barnfamiljen sitter fast i krigets Gaza.

De har vädjat till UD om hjälp – förgäves.

– Jag har sett döda på gatan utanför vårt hus. Vi är rädda, säger Mustafa Hamad, 22.

Familjen Hamad från Uppsala åkte ner till Gaza i mitten av juni. 22-årige Mustafa skulle gifta sig med sin kärlek - Dina från Gaza.

Med sig hade han sin mamma Nadya 47, bröderna Hassan, 14, och Farid, 12.

Och lillasyster Tohfa, 11.

– Tanken var att vi skulle åka tillbaka Sverige direkt efter bröllopet, det skulle bli Dinas och min bröllopsresa, säger Mustafa när Aftonbladet når honom på en dålig telefonlinje vid 14-tiden i dag.

Oavbrutna anfall

Men kriget kom emellan.

Nu sitter hela familjen fast i en lägenhet i Gaza. Utanför smäller bomberna.

– De anfaller oavbrutet. Vårt område är ett av de som drabbats värst av bomberna. Vi vågar inte gå ut, ingen går ut, säger Mustafa Hamad.

Han säger att han såg två döda ligga ute på gatan tidigt i morse.

– Det var två män, alldeles utanför vårt hus. Det är förskräckligt, säger Mustafa.

Samlas i vardagsrummet

Familjen försöker klara sig på den mat de har kvar. Värst är det på nätterna. Då samlas familjen i vardagsrummet och sitter tätt intill varandra och hoppas att huset inte ska bombas.

– Det är aldrig tyst. Helt omöjligt att sova. Varje gång det smäller skakar huset, som en jordbävning. Mina småsyskon är jätterädda. Jag försöker lugna dem, men vad ska jag säga? Jag är livrädd själv.

Familjen hoppas så snart som möjligt få komma till Sverige. Alla förutom Mustafa är svenska medborgare. Han har permanent uppehållstillstånd i Sverige.

"Vi kommer inte ut"

De har kontaktat svenska generalkonsulatet i Jerusalem. Men enligt Mustafa erbjöds familjen ingen hjälp.

– De sa bara att vi har åkt ner själva och därför också måste ta oss ut själva. Men vi kommer inte ut, jag vet inte om vi kommer att leva eller dö.

Hittills har minst 32 människor dött av bomberna i Gaza sedan i tisdags.

Raketer mot Israel

Samtidigt som Israel bombar Gaza fortsätter Hamas att skicka raketer mot flera israeliska städer. Målet med Israels attacker uppges vara att minska Hamas möjligheter att slå till mot Israel.

– Jag vet inget om politik. Vi vill bara leva, säger Mustafa Hamad.

UD bedömmer att ett tjugotal svenskar befinner sig i Gaza just nu.

– Men mörkertalet är stort eftersom det inte finns någon anmälningsplikt, säger Charlotta Ozaki Macías, kommunikationschef på UD.

FN erbjuder hjälp

Enligt Charlotta Ozaki Macías är det inte aktuellt att UD ska evakuera svenskar. Däremot har FN erbjudit sig att ta ut utländska medborgare från Gaza. UD uppmanar svenska medborgare och personer med permanent uppehållstillstånd i Sverige att mejla kontaktuppgifter till generalkonsulatet i Jerusalem.

– Därefter kommer FN att kontakta dem för evakueringen, säger Charlotta Ozaki Macías.

Publisert: