Mobiljätte varslar 1 000 personer

1 av 8
NYHETER

Kina växer – då får Sverige ta smällen.

Nu varslar Sony Mobile i Lund 1 000 personer.

– Det är ett tungt besked att ge till våra anställda. Jag förstår att många medarbetare är besvikna idag, säger Bengt-Arne Molin, vd för Sony Mobile svenska företag.

För ungefär en månad sedan kom beskedet att att drygt 2 000 jobb skulle försvinna av Sony Mobile totalt 7 000 anställda runt om i världen.

– Vi har gått ut idag och talat om att vi som bolag måste skära ner kostnaderna över hela linjen globalt. Vi räknar med att det också kommer påverka Lund, sa Bengt-Arne Molin, vd för Sony Mobiles svenska bolag, redan då.

Bussades från Lund till Malmö

För att behålla lönsamheten har företaget beslutat att göra sig av med 2 100 anställda. Målet är att minska de rörliga kostnaderna med 30 procent. Idag kom beskedet att nästan hälften av dem tas från Lund. Ledningen har sedan tidigare annonserat att 800 personer varslas i Peking i Kina.

Under måndagsförmiddagen bussades de anställda till Baltiska hallen i Lund där ledningen höll ett informationsmöte.

– När siffran tusen nämndes blev det ett samfällt djupt andetag men sen var det väldig tyst, säger Seved Andersson, vice ordförande i Sveriges Ingenjörer till TT.

De anställda hade bussats till Malmö på grund av platsbrist i Lund. Många var inställda på varsel men inte på den här nivån.

– Det är ett tungt besked att ge våra anställda. Jag förstår att många medarbetare är besvikna idag, säger Bengt-Arne Molin, vd Sony Mobile Sverge.

På mötet fick endast anställda delta.

– Vår koncernchef presenterade de organisatoriska förändringarna från första april och huvuddrag i vår strategiska inriktning och det har en direkt inverkan på verksamheten i Lund, säger Bengt-Arne Molin, under en pressträff på eftermiddagen i Lund.

Konkurrens från Kina

Huvudförklaringen till det stora varslet är en övermäktig konkurrens från Kina. Kinesiska företag är starka på låg- och mellan prismarknaderna. Därför måste Sony Mobile, enligt Bengt-Arne Molin, lämna det området.

– Det har kommit in en del kinesiska spelare som gör att branschen ser annorlunda ut. Vi måste minska vår produktportfölj. Det innebär ett minskat fokus på lågprismarknaden.

Sony Mobile ska istället satsa ännu mer på att utveckla de lite dyrare så kallade premium modellerna där bland annat mobiltelefonen av modellen Xperia ingår.

”Smarta mobiler är kostsamt”

För bara en vecka sedan satte Hirai tonen och flaggade likt sin kollega Molin för kommande förändringar:

– Men smarta mobiler är kostsamt och Sony måste förändras, sa Kazui Hirai under mobilmässan i Barcelona.

Enligt Kajsa Petersson, kommunikationschef i Sverige, kommer bolaget nu att centraliseras. Bolaget ska fokusera mindre på lågprissegmentet.

– Vissa funktioner centraliseras till Tokyo. Det är en tung dag för oss i dag och våra anställda. Men vi kommer fortfarande att vara en stor personalstyrka på 1200 stycken personer i Lund.

VD:n i Sverige påpekade också betydelsen av att ha kvar verksamheten i Lund.

– Jag vill betona att verksamheten i Lund kommer att fortsatt vara viktig för Sony Mobiles, inom mjukvara, systemkonstruktion och kundsupport, säger han.

För de 1000 anställda som nu riskerar att bli utan jobb tror fackförbundet får svårt att hitta liknande anställning.

– Det behövs egentligen en insats från hela Sverige för att de här ska få en möjlighet till nya jobb. Det finns en stor möjlighet egentligen för alla stora företag. Här finns mycket kompetens, internationell kompetens, multietnisk, som man borde kunna ta vara på på ett bra sätt. Men i Lund är det nog ganska mättat för tillfället, säger Seved Andersson till TT.

Senast Sony Mobile varslade i Lund var år 2012. Då varslades 650 anställda – 400 personer blev slutligen av med jobbet.

I veckan inleds de fackliga förhandlingarna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lund