Hela Arabförbundet fördömer ministern

1 av 4

avJosefin Westin

NYHETER

Utrikesminister Margot Wallström (S) fick trots inbjudan inte tala inför Arabförbundet.

För att Saudiarabien inte ville det.

I ett uttalande fördömer hela Arabförbundet Wallströms "antisaudiska" uttalanden, enligt Gulf News.

Enligt ett uttalande från Arabförbundet går samtliga av de arabiska utrikesministrarna emot Margot Wallström (S) efter hennes uttalanden om Saudiarabien.

Det är dock oklart vilket uttalande det syftar på.

– Ministrarna har uttryckt sitt fördömande och förvåning vid utfärdandet av sådana uttalanden som är oförenliga med det faktum att konstitutionen i kungariket av Saudiarabien bygger på Sharia, står det i uttalandet enligt Gulf News.

Det kommer efter att Margot Wallström i går stoppades från att tala inför Arabförbundet i Kairo – som hon bjudits in för att göra.

Stoppades först från att tala

Wallström var hedersgäst under Arabförbundets möte i Kairo och skulle öppningstala. När det ställdes in i sista sekund sa hon till TT:

– Den förklaring vi har fått är att Sverige uppmärksammat situationen för demokrati och mänskliga rättigheter och det är därför som de inte vill att jag ska få tala.

Wallström har vid flera tillfällen hårt kritiserat Saudiarabien. I januari kallades landets ambassadör till svenska utrikesdepartementet för att ta emot Sveriges protest angående behandlingen av bloggaren Raif Badawi, som dömts till tusen piskrapp.

– Saudiarabien har inte gillat att hon ska prata. Hon tycker att det är tråkigt då hon var inbjuden som hedergäst och hade många viktiga frågor att ta upp. Men vi har inte fått någon specificering om exakt varför Saudiarabien har gjort som de gjort, sa Wallströms pressekreterare Erik Boman i går efter att talet stoppats.

I Arabförbundet finns 22 medlemsstater.

Samtliga uppges enligt uttalandet försvara sharialagstiftning och fördömer uttalandet om att det inte värnar mänskliga rättigheter:

Sharia har garanterat mänskliga rättigheter och bevarat människoliv, ägodelar, heder och värdighet. Ministrarna anser kommentarerna vara ansvarslösa och oacceptabla.”

”Ett sätt för Saudiarabien”

Uttalandet ska ha gjorts efter att Arabförbundets möte i Kairo avslutades i går och Wallströms stab känner till det. Enligt hennes pressekreterare är avsändaren tydlig.

– Jag känner igen den retorik som Saudiarabien själv har använt. Jag tycker inte att man ska tillmäta det där uttalandet någon större betydelse. Vi ser det fortfarande som något i relationen mellan Sverige och Saudiarabien, inte mellan Arabförbundet, säger Erik Boman.

Efter att Wallströms tal stoppades ska hon dock ha haft ett möte med Arabförbundets generalsekreterare Nabil al-Arabi, som bjudit in henne.

– Vi hade ett bra möte och han bad om ursäkt för detta, att talet blev inställt.

Varför står då alla bakom Arabförbundets uttalande?

– Det visar väl en del om Saudiarabien, hur deras position i Arabförbundet är. Det är ett sätt för Saudiarabien att rädda ansiktet i den här frågan, säger Boman.

Wallström finns inte tillgänglig för intervjuer i dag och har avböjt att kommentera.

ARTIKELN HANDLAR OM