Gav knarkkakor åt sin cancersjuka mor

Uppdaterad 2015-03-26 | Publicerad 2015-03-06

Odlade över fem kilo cannabis hemma – döms till fängelse

Mannen ville lindra smärtan för sin dödssjuka mamma. Han gav henne hembakade chokladkakor med cannabis, som han odlat själv.

– Han fick panik inför cancerbeskedet, säger hans advokat Staffan Fjellström.

Nu dömer hovrätten mannen till fängelse.

Mannen är i 44 år gammal och bor i Nyköpings kommun. När polisen slog till mot hans hus i slutet av augusti 2013 hittades en cannabisodling på husets övervåning. Nästan 5,5 kilo cannabis togs i beslag.

Han sa att han börjat framställa cannabis för att hjälpa sin mamma, som var dödssjuk i cancer. Hon avled i november 2013.

– Han vill bota och lindra smärtan, säger hans försvarsadvokat Staffan Fjellström. Jag kan inte gå in på varje detalj av hänsyn till moderns sekretess men jag kan säga att när det här brottet sker, när han framställer narkotikan, är det konstaterat att hon är i slutfasen av sitt liv på grund svår sjukdom och föremål för palliativ vård. Alltså i livets slutskede.

Cannabis har smärtlindrande egenskaper och så kallad medicinsk marijuana är legaliserat i exempelvis Kanada och delstater i USA. 44-åringen var medveten om att det är förbjudet i Sverige och säger enligt tingsrättsdomen att han tog en chansning.

"Vill hjälpa sin mamma"

Frön och utrustning letade 44-åringen upp på nätet.

– Som son får han panik inför cancerbeskedet och han vill till varje pris hjälpa sin mamma som har svåra smärtor. Då går han som inte har ett eget narkotikaberoende och som inte har kamrater med narkotikaberoende in på nätet och läser att cannabis kan hjälpa. Han beställer frön och sätter igång, säger Staffan Fjellström.

I odlingsrummet hittades flera påsar med torkat växtmaterial, 61 muggar med nyplanterade plantor, 55 tomma krukor, växtlampor, reflekterande skärmar, fyra golvfläktar och ett hemmasnickrat ventilationssystem som bestod av en fläkt som tejpats ihop med en fläkttrumma.

Skulle pressa cannabisolja

44-åringen har medgett att han bakat chokladkakor med kakmix och cannabis. Han har bjudit sin mamma på kakor 15-20 gånger och hon ska då ha haft lättare att få i sig mat.

Hon ska ha varit medveten om kakornas innehåll. Men fem kilo cannabis var mer än vad en person behöver.

– Det är riktigt att det blev stora mängder men man ska ha klart för sig att det är en ganska händig karl som framställer cannabisplantor, gödslar och ger näring. Eftersom mamman fick större och större problem att få i sig kakorna köpte han en riskokare för att framställa cannabisolja, och då går det åt mycket växter, säger Staffan Fjellström.

Tidigare ostraffad

Tingsrätten i Nyköping dömde 44-åringen till 15 månaders fängelse i oktober 2014. 2010 fick han böter efter att ha korsat en heldragen linje i trafiken men för övrigt är han tidigare ostraffad.

Åklagaren Ida de Luna Sjöholm kunde inte bevisa att 44-åringen ska ha sålt narkotika vid sidan av eller använt den själv.

Polisen har inte hittat någon rökutrustning som pipor eller cigarettfilter. Men han medgav att han gett lite till en vän som lider av nervsjukdomen MS.

Ska överklaga

Det var en oenig hovrätt som den 5 mars fastställde 44-åringens dom till fängelse. Två nämndemän tyckte att han borde ha fått en villkorlig dom med 240 timmar samhällstjänst. 44-åringen hade också tackat ja till samhällstjänst.

– Självklart är det så, det han har gjort är brottsligt men frågan är om han ska dömas till fängelse för att han velat hjälpa sin mamma, säger Staffan Fjellström.

Hur tog han emot beskedet?

– Vi var lite besvikna men inte helt oförberedda på att det kunde gå så här, säger Staffan Fjellström.

Kommer ni att överklaga?

– Vi kommer klaga till högsta domstolen och begära prövningstillstånd. Det är en ren och specifik fråga och omständigheterna är glasklara, det vi klagar om är straffrågan.

Mängden narkotika var så stor att mannen kunde ha blivit fälld för grovt narkotikabrott. Men enligt tingsrättsdomen tog man hänsyn till omständigheterna och sänkte rubriceringen till narkotikabrott av normalgraden.

Aftonbladet har sökt åklagaren Ida de Luna Sjöholm.

Följ ämnen i artikeln