Nyheter

Polisen: Kombination av tekniska fel och mänskliga faktorn

Av: 

Eric Emanuelsson

NYHETER

Polisen vet fortfarande inte vad som orsakade dödskraschen i Lund.

Tekniker ska undersöka bussen under veckan och chauffören är misstänkt för vållande till annans död.

I förhör vidhåller han att allt var en olycka:

– Det är något som har gått fel och chauffören har försökt att rädda upp situationen, men det slutade olyckligt, säger Greger Nilsson vid polisen i Lund.

Det var i fredags som en fjärrvärmeledning sprang läck och sprutade kokhett vatten på förbipasserade i Lund. Mitt i kaoset skenade en buss upp på trottoaren och mejade ner en man i 65-årsåldern som dog av sina skador. Ytterligare tre kvinnor i 20-årsåldern skadades lindrigt.

Under måndagen har polisen i Lund påbörjat arbetet med att försöka klargöra vad det var som orsakade den tragiska olyckan.

– Vi håller på att samordna flera parter just nu. Vi ska ha med representanter från Trafikverket och det berörda bussbolaget Nobina när vi undersöker bussen, säger Greger Nilsson, utredningsledare vid polisen i Lund.

Teknisk undersökning

Polisen i Lund ska utföra en teknisk undersökning av fordonet i slutet på veckan.

– Det här är inget vi fixar på en dag. Alla har sett på nätet vad som hände och det är klart att det finns många frågor. Vi ska försöka få svar på alla frågor så snabbt som möjligt, säger Greger Nilsson.

– Oftast i sådana här olyckor handlar det om en kombination av tekniska fel och den mänskliga faktorn.

Chauffören är i nuläget misstänkt för vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Personen är inte gripen.

Chauffören ska förhöras igen

– Nej, han är hemma och förhoppningsvis blir han omhändertagen av anhöriga och bussbolagets personal. Vi har haft ett inledande förhör med chauffören där han har fått ge sin version av vad som hände. Efter den tekniska undersökning ska vi ha ytterligare förhör med honom, säger Greger Nilsson.

Hur har chauffören förklarat händelsen?

– Det kan jag inte gå in på. Det här är en tragisk olycka och det är ingen som gör det här med avsikt. Det är något som har gått fel och chauffören har försökt att rädda upp situationen, men det slutade olyckligt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Upp till 700 kr rabatt på dina två första leveranser av matkassar från Middagsfrid!

Middagsfrid

Publisert: