Hatet på Flashback

Winberg: ”Beklagligt att det citerats”

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

EU-parlamentarikern Kristina Winberg (SD) vill ha hjälp av personalavdelningen att bedöma medarbetaren som uttryckt sig grovt rasistiskt.

– Det är ju jättebeklagligt om någon har citerat någonting sådant.

Juristen Joel Ankar, nära medarbetare till europaparlamentarikern Kristina Winberg (SD) i Bryssel, har på Flashback bland annat skrivit att man kan kasta av "negerungar" från lastbilsflak med högaffel, att svenskar bör tillåtas ha skjutvapen mot "invandrarbrottsligheten" och att professor Jerzy Sarnecki är ett "judesvin" med "pissig fittattityd".

"Inte hunnit begrunda vad jag tycker"

Kristina Winberg säger att hon just tagit del av Researchgruppens och Aftonbladets avslöjande.

– Det var helt ny information för mig. Det är beklagligt med de citaten, men han är ju en tjänsteman, så det här får hanteras på personalavdelningen.

Vad säger du om det han skriver?

– Jag har inte hunnit begrunda vad det är som jag tycker. Detta är något som personalavdelningen måste titta igenom och se huruvida om det stämmer och så vidare. Jag har inte hunnit reflektera mer än att jag tycker att han är en tjänsteman så det här får personalavdelningen titta på och utreda och ta ställning till.

Men att en av dina närmsta medarbetare i EU-parlamentet kallar professor Jerzy Sarnecki är ett "judesvin" med "fittattityd"?

– Som sagt, de där citaten var helt nya för mig nu på morgonen och jag har skickat över det till personalavdelningen.

Vill få besked

För dig personligen, är det okej att han uttrycker sig så här?

– Jag vill inte kommentera det mer, i och med att han är en tjänsteman här. Jag lägger det på personalavdelningen.

Hur reagerar du själv på det han skrivit?

– Det är beklagligt om det är så att de här citaten stämmer givetvis. Men jag vill inte ge mig in i någon diskussion eftersom det här är nytt för mig. Jag har inte hunnit smälta det. Men personalavdelningen måste titta på och se om det är sant.

Om det skulle visa sig att även personalavdelningen kommer fram till att det är sant?

– I och med att han är tjänsteman här tycker jag att det är personalavdelningens sak att utreda det här och ta ställning till det. Jag vill ju få besked av dem, deras åsikt om det här.

"Beklagligt att någon citerat"

Om det skulle vara okej för dem, är det okej för dig då?

– Jag kan inte svara på följdfrågor på det här. Jag vaknade upp här i morse och hade inte hört talas om det här. Jag lämnar det här till personalavdelningen. Sedan efter det får jag ta ställning till om det stämmer eller inte och vad som sägs.

Men generellt, skulle det vara okej för dig att ha en medarbetare som uttrycker sig så här?

– Det är ju jättebeklagligt om någon har citerat någonting sådant. Det måste jag ju säga, men jag lägger det på personalavdelningen.

Är det beklagligt att man har citerat någonting sådant, eller att någon uttryckt sig så här?

– Det är väl beklagligt om någon har citerat detta. Om han har uttryckt sig så vet jag ingenting om.

"Gömmer sig bakom okunnighet"

Europaparlamentarikern Fredrick Federley (C) hör av sig efter att ha läst intervjun med Winberg.

– Noterar Winbergs kommentarer angående hennes assistent. Det är hon som har det fulla ansvaret för vem som jobbar åt henne. Hon kan på minuten låta personen får vara kvar eller gå. Det innebär att hon bär ansvar för att nu bryta Sd:s så kallade nolltolerans eftersom hon uppenbart inte tar tag i frågan, säger han och fortsätter:

– Ingen löser parlamentarikernas personalsituation annat än parlamentarikerna själva. Att gömma sig bakom sin egen okunnighet är bara dumt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hatet på Flashback

Kristina Winberg

Flashback

Joel Ankar