Nyheter

Robert lurades på 80 000 kr av guldbedragare

Av: 

Hanna Aler Sjöqvist

NYHETER

Polisen misstänker rutinerad svindlare – kan finnas fler offer

Robert hade investerat i guld men behövde sälja det för att köpa ny bostad. Han kontaktades av en köpare som verkade seriös – men blev av med 80 000 kronor. Nu behöver polisen hjälp att identifiera mannen på filmen.

Det var den 17 november som Robert och bedragaren möttes på McDonalds i Ludvika för att utföra affären som slutade med att Robert lurades på 80 000 kronor.

– Jag har investerat i guldet men ska köpa en ny bostad så jag ville sälja det. Det är en stor personlig förlust för mig och jag får inte ut något från försäkringen, berättar Robert för Brottscentralen.

Verkade seriös

Robert lade ut en annons om guldet på köp- och säljsajten Blocket och kontaktades snart av en köpare som verkade seriös. Vid affären kunde lurendrejaren uppvisa ett mycket autentiskt körkort och lämnade en postväxel som betalning. Men när Robert skulle lösa in postväxeln visade den sig vara falsk, så också legitimationen som köparen haft med sig. 

– Det är en professionell bedragare. Både legitimationen och postväxeln är välgjorda, säger Staffan Friberg på bedrägeriroteln i Falun.

Falska telefonnummer och IP-adresser

Det telefonnummer som bedragaren ringt från hade ingen abonnent och de IP-adresser han mejlat från fanns på offentliga platser som caféer eller restauranger.

– Man ska alltid kolla så att telefonnummret hör till samma person som legitimationen visar, säger Staffan Friberg.

Men han vill ändå påpeka att offret i det här fallet var nogrann.

– Målsägande har tittat noga på legitimationen och sett att personen fanns i verkligheten men det var en stulen identitet, säger han.

Har varit i Stockholm

Man vet att bedragaren också rört sig i Stockholmsområdet och vill nu ha alla tips som kan leda till att man hittar honom. Polisen befarar att fler har utsatts.

– Det är en rutinerad bedragare så det är viktigt att stoppa honom, säger Staffan Friberg.

Robert kommer att vara försiktig framöver.

– Jag kommer inte att ta emot betalningar via postväxel längre, trots att banken faktiskt rekommenderar det, säger han.

Se filmen på guldbedragaren i klippet ovan. Har du blivit utsatt eller känner du igen honom? Ring polisen på 114 14 eller mejla tips@brottscentralen.se.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert: