Nyheter

Nu börjar rättegången mot misstänkte ”American sniper”-mördaren

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

Prickskytten Chris Kyle dödade minst 160 personer i Irak och skrev boken ”American sniper”.

Efter att ha slutat som soldat fortsatte han att hjälpa traumatiserade veteraner.

Det blev hans död – i veckan börjar rättegången mot Eddie Ray Routh som erkänt att han skjutit ihjäl Chris Kyle på en skjutbana.

Under sina fyra vändor i Irak blev Chris Kyle den dödligaste prickskytten i USA:s militärhistoria. Han uppges ha skjutit 255 dödande skott, varav 160 bekräftats av försvarshögkvarteret Pentagon.

Efter att ha slutat som soldat 2009 skrev han den självbiografiska boken ”American sniper”. Men i början av 2013 tog berättelsen om hans liv slut, då han själv sköts ihjäl på en skjutbana i Texas.

Första och sista gången

Före sin död ägnade sig Chris Kyle åt att hjälpa krigsveteraner med posttraumatiska stressyndrom. Den 2 februari 2013 hade han och hans vän Chad Littlefield tagit med sig den före detta marinkårssoldaten Eddie Ray Routh till en skjutbana i Texas.

Det skulle visa sig bli både första och sista gången som Chris Kyle träffade sin skyddsling. När de kommit fram till skjutbanan sköt Eddie Ray Routh ihjäl Chris Kyle och Chad Littlefield på nära håll innan han flydde i en pickup. Han greps kort därefter i närheten av sitt hem i Lancaster söder om Dallas.

Oro för filmpåverkan

På onsdag inleds rättegången mot Eddie Ray Routh i staden Stephenville i Texas.

Eftersom han erkänt att han dödat Chris Kyle och Chad Littlefield väntas den framför allt handla om hans psykiska hälsa vid mordtillfället, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Hans försvarare väntas driva linjen att han led av en sinnesstörning och åklagarsidan har aviserat att de inte kommer att kräva dödsstraff om han döms. I stället kommer de begära att han döms till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning.

Eddie Ray Rouths försvarare har uttryckt en oro över att rättegången kan påverkas av att den Oscarsnominerade filmen ”American sniper”, baserad på Chris Kyles bok och regisserad av Clint Eastwood, just nu visas inför fullsatta biosalonger i USA.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert: