Har du sett mannen som tog Ronja, 6?

Ronja Melin, 6, och hennes kompis Lisa var ute och lekte på söndagsförmiddagen.

Då lyfte en främmande man upp Ronja och sprang iväg med henne.

– Först trodde hon att det var hennes pappa Magnus, som var ute och joggade, men det var det inte, säger Ronjas mamma Maria Melin.

Klockan var strax efter 10 på söndagsförmiddagen när Ronja Melin, 6, och hennes kompis Lisa lämnade hemmet för att leka på en lekplats ett par meter bort. Det var första gången Ronja fick vara ute och leka själv – familjen Melin flyttade till Aneby i Småland för två veckor sedan.

– De är där nere och leker och efter en stund ringde jag på min dotters mobil. Jag sa att hon skulle komma in om fem minuter. Men efter fem minuter ser jag bara min dotters kompis komma springande, säger Ronjas mamma Maria Melin.

Maria rusar genom huset till köksingången och ser Ronja sitta ensam på en gärsgård. Först säger hon ingenting, men när hon kommer in i huset börjar hon bete sig underligt.

– Hon går runt vårt vardagsrumsbord. runt, runt, runt. Sen säger hon "det var någon som tog mig, mamma.", säger Maria Melin.

”Mannen såg arg ut”

I ett av ögonblicken som Maria släppte barnen med blicken hade en främmande man kommit fram och lyft upp Ronja. Sen sprang han vidare in mot skogen.

– Först trodde hon att det var hennes pappa Magnus, som var ute och joggade. Men det var det inte, säger Maria Melin.

När Ronja förstod att det var en främling skrek hon och gjorde motstånd. Samtidigt börjar hennes kompis Lisa ropa på henne. Till slut släppte mannen ner henne.

Den främmande mannen ska vara i 40-årsåldern, ha en svart skinnjacka och halvlångt hår. Dessutom minns Ronja ytterligare en detalj: Han stank.

– Han luktade väldigt illa säger hon. Dessutom såg han arg ut, säger Maria Melin.

"Mår så jävla dåligt"

Familjen polisanmälde händelsen och enligt Metro har Jönköpingspolisen upprättat en anmälan om olaga frihetsberövande. Men någon misstänkt finns inte i nuläget.

Ronja, som skulle fira sin födelsedag senare på söndagen, har fortfarande inte hämtat sig från händelsen.

– Hennes chock kom efter det första förhöret med polisen. Då gick hon ut till köket och kräktes. Sen kräktes hon och sov om vartannat, säger Maria Melin och fortsätter:

– Vi mår så jävla dåligt här hemma. Vi kan inte förstå det. Tänk om han inte hade släppt henne.

Har du sett något? Tipsa polisen på 114 14.

Publisert: