Tolv har fått böter för brott mot burkalagen

avTT

Foto: Mads Claus Rasmussen
I början av augusti demonstrerade människor i Köpenhamn mot det så kallade burkaförbudet på offentliga platser.

Sedan det omstridda danska maskeringsförbudet trädde i kraft i augusti har tolv personer fått böter. Dansk Folkeparti välkomnar beskedet och tycker att det är ett steg i rätt riktning.

Lagen, som förbjuder personer att bära burka eller niqab offentligt, har kritiserats för att vara en symbolisk handling eftersom den bara berör omkring 200 kvinnor i Danmark. Men på ett halvår har tjugo personer delgivits misstanke om brott mot maskeringsförbudet och tolv böter har dömts ut, skriver Kristeligt Dagblad.

– Det här är bra, och det är vi glada för. Det kan bli ännu bättre, men saker rör sig lugnt och stilla i rätt riktning, säger Martin Henriksen, Dansk Folkepartis talesperson i integrationsfrågor, till tidningen.

Den som bryter mot lagen riskerar böter på 1 000 danska kronor, men upprepas överträdelsen höjs beloppet. Den fransk-algeriske miljonären Rachid Nekkaz har erbjudit sig att betala böterna för de muslimska kvinnor som bötfälls, vilket han även gjort i andra länder med liknande förbud.

Även danska polisförbundet har varit kritiska mot lagen och efterlyst utförligare direktiv för hur den ska upprätthållas. Förutom burka och niqab omfattas även de som bär lösskägg, ansiktsmask eller hjälm av lagen.

.