Kommunen slutar mata fåglarna: ”En del kommer att dö”

avMalin Wigen

Nu får fåglarna i Örebros kommun klara sig själva, efter beslutet om att sluta mata dem. Fjäderfäna får istället leta mat på annat sätt – eller dö i svält.

– Tittar man i naturen är det omöjligt att alla fåglar överlever, säger Örebros stadsträdgårdsmästare Magnus Carlberg till Nerikes Allehanda.

År efter år har Örebro kommun matat stadens änder och småfåglar under de kalla månaderna men nu är det slut med det. Den kalla våren 2018 var den sista gången som kommunen försåg fjäderfäna med frön. Det bestämde tekniska förvaltningens avdelning för parker förra året. Budgeten för fågelmat ligger numera på noll kronor, skriver Nerikes Allehanda.

– När vi matar fåglar, så matar vi också andra djur - som råttor. Men nu har kommunen en ny viltvårdpolicy, som är ganska tydlig med att vi inte ska göra det, säger Örebros stadsträdgårdsmästare Magnus Carlberg, till tidningen.

Foto: TT/Hasse Holmberg
Nu är det slutmatat i Örebro kommun.

I den nya policyn så föreslås man även att ta bort fågelborden där privatpersoner kan lämna mat, i och med att  samma sak gäller för den maten. 

Fåglarna som är vana med att få mat på de klassiska platserna i kommunen som Västå Park och Oskarsparken får leta mat någon annanstans för mat – eller dö i svält. 

– Det ingår i beslutet, att en del kommer dö. Men tittar man i naturen är det omöjligt att alla fåglar överlever.

Rasar mot kommunens beslut

Närkes ornitologer rasar mot beslutet. Enligt Lars Johansson, som sitter i styrelsen för gruppen, skulle egentligen gräsänderna ha sökt sig till tillgängligare miljöer för vintern. De har nämligen gener som gör att de borde förstå att de ska dra iväg när kylan närmar sig. Men då kommunen har matat dem har den genen reducerat, därför stannar de kvar.

– Svältdöden är vidrig – nu kommer folk få stå och titta på när svaga änder hackas ihjäl av kråkorna, säger Lars Johansson, till Nerikes Allehanda.

ARTIKELN HANDLAR OM

Örebro

Fåglar

Garphyttan

Vintrosa