Greta Thunberg inspirerar belgisk skolprotest

avTT

Publicerad:
Foto: Wiktor Nummelin / TT
Över 10 000 skolungdomar demonstrerar i Bryssel för en bättre miljö. Arrangörerna har inspirerats av svenska Greta Thunberg.

Över 10 000 skolungdomar i Bryssel trotsar regn och rusk för att demonstrera för en bättre miljö.

Inspirationen kommer från svenska Greta Thunberg.

"Lösningen är inga utsläpp", "Vi reser oss – precis som havsnivåerna" och "En het planet är inte cool" är bara några av plakattexterna i Bryssel.

Enligt polisen har minst 12 500 unga belgare övergett sina skolsalar för att marschera i huvudstaden.

– Vi är här för att rädda klimatet. Vi fortsätter tills någonting händer, säger Ian Lataire från Oostende till danska nyhetsbyrån Ritzau.

Inspirationen är svensk. Arrangörerna Anuna De Wever, 17, och Kyra Gantois, 19, följer i spåren av 15-åriga Greta Thunbergs uppmärksammade skolstrejk och miljöengagemang.

– Vi tycker att hon har rätt i sitt agerande så vi sade att vi måste göra samma sak i Belgien, berättar De Wever för tidningen Le Soir.

I onsdags fick duon träffa miljö- och energiministrarna i Flandern. Förhoppningen är att hålla återkommande demonstrationer för att få budskapet att sjunka in hos de vuxna.

– Vi är många och framför allt är vi framtiden. Det är därför vi måste göra våra röster hörda, säger De Wever till Le Soir.

Publicerad: