Larm om mystisk skåpbil vid serverhall – misstänkt spionage

avJohn Granlund

NYHETER

Polisen larmades i början av december till en underjordisk serverhall i Norrtälje kopplad till Telia, Telenor och Tele2.

Mystisk aktivitet hade setts utanför från en ryskregistrerad skåpbil – och en utredning inleddes om olovlig underrättelseverksamhet.

– Vittnen har sett tre personer som försökt ta sig in i en serverhall, säger kommissarie Bertil Mattsson.

Säkerhetspolisen har vid flera tillfällen pekat ut telekombranschen som särskilt utsatt för spionage från främmande makt.

Men mycket få incidenter eller utredningar har blivit kända för allmänheten.

Ett av fallen som utretts är en incident i början av december då polisen larmades om mystisk aktivitet utanför en underjordisk serverhall i centrala Norrtälje.

1 av 2 | Foto: Leif R Jansson / TT
Norrtälje, arkivbild.

Flera är förhörda

Serverhallen huserar känslig teknik från de stora telebolagen Telia, Tele2 och Telenor och kan nås från ett parkeringsgarage.

– Vi fick in en anmälan om att tre personer försökt ta sig in i en serverhall som tillhör flera telebolag. Men man har inte lyckats, säger kommissarie Bertil Mattsson.

Ärendet rubricerades som olovlig underrättelseverksamhet och Säpo kontaktades. Beslut togs dock om att Polismyndigheten skulle sköta utredningen.

Polisen har genomfört en rad utredningsåtgärder men har inte kunnat få ihop tillräckligt bevis för att styrka brott, så ärendet avslutades.

– Vi har förhört flera personer, bland annat vittnen och en fastighetsskötare, och undersökt den här platsen. Vad de här personerna gjorde där kan man ifrågasätta men vi har för lite uppgifter för att kunna jobba vidare med det, säger Bertil Mattsson som var förundersökningsledare.

Enligt Aftonbladets källor har vittnen uppgett att de misstänkta aktörerna parkerat en grå ryskregistrerad skåpbil av typen Volkswagen Caravelle i närheten av serverhallen.

– Man har uppfattat den som det (rysk, reds. anm.) men det är inget som vi kan belägga, säger Bertil Mattsson.

Finns ett signalemente

I utredningen ska det enligt Aftonbladets källor finnas ett foto av en man i 50-årsåldern som står och pratar i telefon, som ska ha tagits efter att han hoppat ur den aktuella skåpbilen.

– Vi har ett signalement men det har inte lett till någon identifiering. Vi har också uppgifter om den här bilen men inget registreringsnummer, säger Bertil Mattsson.

Vare sig Säkerhetspolisen eller telefonbolagen vill kommentera det aktuella ärendet eller det nuvarande underrättelsehotet mot telekombranschen. Tidigare har Säpo dock gått ut med att främmande makt systematiskt försöker angripa telebranschen:

– Det finns ett faktiskt underrättelsehot mot telekomsektorn och vi har aktörer som vi vet att intresserar sig för det, har Linda Escar, biträdande chef för säkerhetsskydd på Säkerhetspolisen, tidigare sagt.


Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

ARTIKELN HANDLAR OM

Spioneri

Norrtälje

Tele2

Telenor

AB Voice