102-åring hoppar fallskärm – för att uppmärksamma den hemska sjukdomen

avEneida Berisha

102-åriga Irene O’Shea är en riktig våghals som nyligen försvarade sin titel som ”världens äldsta fallskärmshoppare”. Hennes drivkraft är insamlingen till förmån för forskning kring motorneuronsjukdomar och den gamla damen har inga planer på att lägga av.

– Lever jag länge nog ska jag hoppa även när jag är 105 år gammal, säger Irene till The Advertiser.

Förra veckan visade australiensiska Irene O’Shea visade att åldern bara är en siffra när hon återtog rekordet som världens äldsta fallskärmshoppare, vilket The Advertiser skrivit om tidigare.

När Irene O’Shea fyllde 100 år 2016 sedan firade hon det genom att hoppa fallskärm för första gången. Målet var att uppmärksamma och samla in pengar till förmån för forskning om motorneuronsjukdomar (MND).

Det är en grupp neurologiska sjukdomar där människans motoriska nervceller successivt bryts ner och det var en sådan sjukdom hennes dotter gick bort i.

– Jag förlorade min dotter till den där hemska sjukdomen för tio år sedan och jag saknar henne, berättar Irene för The Advertiser.

1 av 4 | Foto: REUTERS / TT.

”Vill hoppa tills jag är 105 år gammal”

I år var det dags igen och då tog hon rekord som världens äldsta fallskärmhoppare. Att falla över 4 000 meter i en hastighet på 220 kilometer i timmen är ingenting som skrämmer den här tuffa damen.

– Jag kände mig normal, ungefär som de andra gånger jag hoppat, säger hon till tidningen.

Hittills har Irene samlat in 12 00 australiensiska dollar, vilket motsvarar ungefär 78 000 svenska kronor. Med årets fallskärmshopp hoppas hon få in ytterligare 10 000 dollar. Men det tar inte stopp där.

– Jag vill hoppa nästa år också. Lever jag länge nog ska jag hoppa till jag är 105 år gammal, säger hon.

Foto: REUTERS / TT.
Irene är en riktig våghals.
ARTIKELN HANDLAR OM

Australien