Danskar får spreja tjuven i självförsvar

Av:  TT

Nu blir det tillåtet för danskarna att använda pepparsprej i självförsvar. Arkivbild.
Nu blir det tillåtet för danskarna att använda pepparsprej i självförsvar. Arkivbild.

Danska inbrottstjuvar får det hett om öronen – eller kanske snarare ögonen. Nu blir det tillåtet att använda pepparsprej i självförsvar i hemmet. Den 1 januari träder beslutet i kraft i Danmark. Men kritiken är hård.

Pepparsprej, som utvinns från cayennepeppar eller chili, kan användas på upp till sju meters håll och ger bland annat akut smärta i ögonen och på huden. Nu får alla danskar över 18 år rätt att försvara sig med sprejen mot tjuvar, rånare och angripare. Beslutet togs i danska folketinget tidigare i december.

– Vi tycker att det är ett bra sätt att ge laglydiga danskar en möjlighet att kunna försvara sig själva i sina hem. Samtidigt skärper vi straffen för att bruka den på fel sätt, säger Peter Kofod Poulsen, talesperson för danska Folkpartiet, till nyhetsbyrån Ritzau.

Eskalerat våld

Många organisationer och myndigheter har uttryckt oro för lagändringen, bland annat de som tillvaratar brottsoffrens rättigheter. Något som förs fram är att lagändringen kan leda till eskalerat våld. Men Peter Kofod Poulsen hävdar i stället att pepparsprejen kan motverka att konfrontationer spårar ur:

– Om man i dag bryter sig in i folks hem, och folk gör motstånd, kommer de använda redskap som kan vara långt farligare, säger han, och nämner bland annat köksknivar och basebollträn.

Kritik kommer också från Socialdemokraterna.

– Det finns dessvärre riktigt många tråkiga exempel från utlandet, där barn och makar har kommit allvarligt till skada, säger Trine Bramsen, talesperson för Socialdemokraterna.

Flera oklarheter

Frågan är nu hur lagen ska kunna efterlevas. Inom vapenhandeln finns en oro för otydliga riktlinjer.

– Får den stå på hyllorna eller inte? Får man bara köpa ett begränsat antal åt gången? Får man sälja på nätet, och om ja, hur ska vi då försäkra oss om att köparen är över 18 år, säger Poul Erik Pedersen, chef på Danmarks vapenhandlarförening till Ritzau.

Pepparsprejen får bara förvaras hemma, inte på allmän plats, så det gäller att forsla hem den snabbt och säkert från butiken. Därefter kommer frågan var sprejen ska förvaras. På en hylla högt upp eller i ett skåp med kodlås, tipsar en vapenhandlare enligt Danmarks Radio.

I Sverige krävs tillstånd från polisen för att inneha pepparsprej.

Publisert: