Jonas Falk kräver fler miljoner av staten

1 av 6 | Foto: Jonas Falk har suttit frihetsberövad i fyra år.
NYHETER

Den utpekade ligaledaren Jonas Falk, 43, kräver ytterligare miljoner av svenska staten för den långa häktningstiden.

Den tidigare ersättningen på 1,6 miljoner var anmärkningsvärt låg i relation till det lidande han fick utstå, menar hans advokat.

Han förlorade större delen av sin vänskapskrets – och flickvännen.

Jonas Falk beviljades förra året en total ersättning med 1,6 miljoner kronor av justitiekanslern för att ha suttit frihetsberövad i 1246 dygn, nästan 3,5 år.

Han hade yrkat på över 15 miljoner kronor.

Jonas Falk, tidigare Jonas Oredsson, dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse för grova narkotikabrott, hovrätten friade honom i en uppmärksammad dom i juni 2014 och ansåg att bevisningen inte höll.

Vill ha mer

Nu vill Jonas Falk ha ytterligare 1,5 miljoner kronor av staten i skadestånd för frihetsberövandet för att den kränkt de mänskliga rättigheterna, enligt Europakonventionen.

Som grund för förhöjd ersättning pekar han på att brottsmisstankarna mot honom varit så allvarliga och strafflängden på minst tio år ska ge honom rätt till en ersättning med påslag på minst 100 procent.

Han menar att han varit utsatt för en oerhörd påfrestning och stress, att först riskera 18 års fängelse och sitta häktad med restriktioner, och därefter frias.

Innan den friande domen pekades han ut som ”kokainkung” i medierna. Jonas Falk anser att den omänskliga och förnedrande behandling staten utsatt honom för endast kan kompenseras med mer pengar.

Under häktningstiden försämrades hans psykiska hälsa, han hungerstrejkade i nio dagar och orkade inte gå på promenad i frisk luft, som han hade rätt till.

Under 2,5 års tid isolerades han från omvärlden och fick inte ta emot besök och telefonsamtal, det medförde att han förlorade en stor del av sitt umgänge och sin flickvän.