Så farligt är det att sitta ner på jobbet

NYHETER

Människor som sitter ner på jobbet riskerar att dö i förtid.

Men en timmes promenad om dagen kan minska riskerna, skriver The Guardian.

En grupp internationella experter har undersökt riskerna med att tillbringa en hel arbetsdag på en skrivbordsstol. Studien publicerades nyligen i tidsskriften Lancet och är baserad på 16 tidigare undersökningar gjorda på främst människor över 45 år från Västeuropa, USA och Australien.

Att sitta kan leda till tidig död

Forskarna har kommit fram till att 9,9 procent av de som satt ner åtta timmar om dagen och inte ägnade sig åt särskilt mycket fysisk aktivitet riskerar att dö i förtid. Av de som satt ner mindre än fyra timmar om dagen och rörde på sig minst en timme om dagen riskerade 6,8 procent att dö i förtid.

De upptäckte även att risken sitter ner åtta timmar om dagen men ägnar sig fysisk aktivitet minst en timme om dagen.

Professor Ulf Ekelund från Norges idrottshögskola och Cambridge University är en av upphovsmännen till studien.

– Du behöver inte sporta. Du behöver inte gå till gymmet. Det är okej att ta några raska promenader, kanske på morgonen, på lunchen eller efter middagen. Du kan dela upp det över dagen, men du måste gå i minst en timme totalt, säger han till The Guardian.

Rekommenderar paus varje timme

Ulf Ekelund understryker att han är medveten om att alla inte har möjlighet att gå ut och gå på arbetstid.

– Det är inte lätt att viga en timme om dagen åt fysisk aktivitet. Men den genomsnittlige vuxne britten tittar på tv över tre timmar om dagen. Det är kanske inte för mycket begärt att avvara en del av de tre timmarna till fysisk aktivitet, säger han.

Han rekommenderar också fem minuters paus varje timme för att gå upp och röra sig, även om det bara handlar om en promenad till kopiatorn.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hälsa