Trenden kan lösa gåtan bakom sjukdomen

Av: Viktor Adolfsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Många brukar kritisera virala trender för att de inte har någon effekt i verkligheten. Nu kan dock forskarna konstatera att ”Ice bucket challenge” ledde till stora framsteg för att kunna behandla ALS, skriver The Guardian.

Facebookgrundaren Mark Zuckerberg, Microsoftgrundaren Bill Gates, skådespelare som Tom Cruise. Många stod på kö för att få hälla isvatten över sig själva när ”Ice bucket challenge” spreds över världen sommaren 2014.

Nu visar det sig att den virala trenden faktiskt ledde till något bra – på riktigt. Tack vare de 860 miljoner kronor som samlades in till forskningen om sjukdomen ALS under kampanjen har flera nya projekt kunnat startas.

”Väldigt glädjande”

Enligt The Guardian är ett av dessa ett projekt som kallas MinE. På måndagen meddelade forskarlaget bakom projektet att de lyckats identifiera en gen som associeras med sjukdomen. Detta skulle kunna leda till helt nya sätt att behandla ALS på.

– Det är väldigt glädjande eftersom det visar alla som deltog i ”ice bucket challenge” att deras donationer faktiskt hade betydelse för forskningen, säger Brian Frederick på ALS Association till The Guardian.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN