Uppgift: Misstänks ligga bakom galopprånet

avChristoffer Nilsson, John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 10

Gärningsmännen som misstänks ha kastat ut fotanglar på E4 gick rakt i polisens fälla och greps.

Enligt Aftonbladets uppgifter följde polisen en gruppering genom en hemlig spaningsinsats och väntade på att de skulle slå till.

Polisen misstänker att gruppen även ligger bakom det spektakulära galopprånet i Upplands-Bro, erfar Aftonbladet.

Tidigt på tisdagsmorgonen slog tjuvar till mot ett teknikföretag i Rosersberg, norr om Stockholm, och flydde från platsen i tre separata bilar.

I samband med flykten kastade förövarna ut fotanglar på E4 – vilket orsakade punkteringskaos i trafiken.

Det var först oklart om de kommit över något stöldgods men under eftermiddagen framkom det att stölden hade fullbordats, uppger polisen.

– Det var någon typ av lager för mobiltelefoner och läsplattor. Vi kunde stoppa de misstänkta i bilarna i närområdet. Åtta personer är gripna och bilarna är tagna i beslag, säger polisens presstalesperson Lars Byström.

De åtta personerna, alla män, anhölls sedan.

Gillrade skurkfälla

Enligt Aftonbladets uppgifter hade polisen gillrat en fälla för de misstänkta förövarna. Man ska ha spanat på en konstellation under ett pars veckor tid, bland annat via telefonavlyssning.

Det var aldrig aktuellt att gripa de misstänkta före inbrottet.

– Direktivet var att brottet ska få ske, säger en källa med insyn.

Anledningen till att polisen spanade på gruppen är, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare, att de misstänks ligga bakom det spektakulära rånet mot galoppbanan i Upplands-Bro i september.

Då slog minst tre beväpnade gärningsmän till mot ett växlingskontor i Bro Park och kom över ett sexsiffrigt belopp. Enligt Aftonbladets uppgifter var rånbytet då 100 000 kronor i mynt.

”Först inrikta oss på det vi har”

Polisens presstalesperson Lars Byström ville inte kommentera om polisen haft en spaningsinsats mot en eller flera av dem som greps under tisdagsmorgonen.

– Eventuella insatser är ingenting som vi kommenterar, säger han.

Lars Byström varken bekräftade eller dementerade uppgifterna om att de gripna även misstänks ligga bakom galoprånet.

– Det är för tidigt att säga. Nu får vi först hålla förhör och inrikta oss på det vi har. Sedan får vi se vad det kan ha för bieffekter, säger han.

Enligt Trafikverket fick totalt ett 50-tal trafikanter punktering i samband med den spektakulära flykten.

Såg hur de kastade fotanglar

En av dem var lastbilschauffören Mikael Sjölund som fick en vit skåpbil framför sig när han skulle ut på E4 vid 04-tiden på morgonen.

– När de upptäcker mig öppnas den ena bakdörren och de börjar sprida ut fotanglar över vägen. De sticker i väg i full fart och kryssar över filerna och kastar ut de här anglarna. Jag lyckas backa upp lite försiktigt och då har jag punktering på fem av sex däck. Om jag hade kommit i full fart hade det inte gått bra, säger Mikael Sjölund.

Trots trafikfaran på E4 skadades ingen, uppger polisen.

– Det verkar ha inträffat utan personskador och det är skönt, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Trafik