Spelet om regeringsmakten

”Frågan är om Alliansen finns efter valet”

avMartin Mederyd Hårdh

Fler alliansväljare vill se regering med SD-stöd

1 av 2 | Foto: Pontus Lundahl/TT
Alliansens partiledare: Annie Lööf (C), Jan Björklund (L), Anna Kinberg Batra (M) och Ebba Busch Thor (KD).

Fler alliansväljare vänjer sig vid tanken på en alliansregering som får stöd av SD, visar en ny undersökning.

Men frågan är om alliansen ens är en allians efter valet, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors:

– Det måste finnas tankar om vad som händer med Alliansen om den dörren öppnas.

Allianspartiernas ledare har skilda åsikter om huruvida man bör söka stöd hos Socialdemokraterna efter nästa val för att få en majoritetsregering.

Samtidigt växer andelen alliansväljare som tycker att man ska söka hjälp hos SD i stället. Det visar den senaste opinionsundersökningen från Novus, rapporterar Ekot.

Pekar på M:s retorik

I dag vill drygt var fjärde person som röstar på alliansen att den tar hjälp av Sverigedemokraterna för att bilda regering.

21 procents stöd förra året har lyft till 27.

– Det sker under en period när man från en bredare krets inom Moderaterna, om än inte nödvändigtvis från Anna Kinberg Batra, har lyft lite på det locket, säger Jonas Hinnfors, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet.

När M-ledaren har fått frågan om hon kan tänka sig att samarbeta med SD har hon sagt att hennes mål är att att vinna valet tillsammans med Alliansen.

Där Fredrik Reinfeldt kallade SD ”hatets parti” säger Kinberg Batra att de inte är ett parti att lita på, noterar Jonas Hinnfors.

– Det verkar ändå vara relativt tröga rörelser sett till att det skett en förändring i retoriken. Det kanske kan tyda på att det fortfarande finns ett relativt stort motstånd mot SD i den borgerliga väljarkåren.

”Ställs på sin spets efter valet”

Det är fortsatt fler väljare som vill att allianspartierna sträcker ut en hand till Socialdemokraterna – men de blir färre. 36 procent förra året har blivit 31.

Liberalernas Jan Björklund öppnade på torsdagen för ett blocköverskridande samarbete om inget block får majoritet.

Moderaterna säger dock att det är något som ”socialdemokraterna drömmer om”. KD går också på tvärs.

– Det är inte otänkbart att man hittar en enad alliansfront, men frågan är vad man gör efter valet om man saknar majoritet, säger Jonas Hinnfors.

– Det är då det här ställs på sin spets. C och L är väldigt tydliga om SD, men nyckeln ligger hos M, där det finns olika ståndpunkter.

Spänt hur M än gör

Risken för interna spänningar inom Moderaterna är stor hur de än gör, tror Hinnfors.

Det kan också bli så att de måste välja en ideologisk linje – om de ska följa de andra allianspartierna i en socialliberal riktning eller om de ska gå mot det nationella och konservativa.

– Där skär en linje rakt igenom Moderaterna och den är inte lätt att överbygga. Alliansen finns nog kanske inför valet, men vad som händer efter går inte att säga.