Sexdömd taxichaufför misstänks för våldtäkt

Publicerad 2016-10-04

Fick behålla jobbet – misstänks för nytt sexbrott

En taxichaufför i Stockholm dömdes för sexuella ofredanden mot kvinnor i sin taxibil.

Trots det fick han behålla sin taxilegitimation.

Nu häktas han, misstänkt för våldtäkt i taxibilen, uppger P3 Nyheter.

Det var i mars som en taxichaufför i Stockholm dömdes för två sexuella ofredanden mot kvinnor som han kört hem i sin bil.

Kvinnorna ska enligt domen ha befunnit sig i ”utsatta situationer” då de åkte ensamma i en taxibil på natten.

Trots detta fick taxichauffören inte sin legitimation indragen förrän i september – då han dessutom hunnit häktas för ännu ett sexbrott i bilen, denna gång en våldtäkt.

Polisen: ”Ett misslyckande”

Lars Andersson, gruppchef på enheten för grova brott på Citypolisen i Stockholm, säger till P3 Nyheter att han är oroad över vilken koll som taxiföretag och myndigheter har på de sexbrott som sker i taxi.

– Att en person har visat sin farlighet och ändå tillåts fortsätta är ett jättemisslyckande för våra kontrollfunktioner. De processerna måste gå fortare. Jag själv skulle inte känna mig helt bekväm med att sätta någon jag bryr mig om i en taxi nattetid, säger Lars Andersson.

Få som anmäler

Någon sammanställd statistik för hela landet finns inte på antalet anmälda sexbrott i taxibilar. 2012 anmäldes sex våldtäkter i taxibilar i Stockholms innerstad.

Lars Andersson tror dock att mörkertalet är stort då många inte anmäler den här typen av brott, och därför inte kommer till polisens kännedom.

Transportstyrelsen är ansvariga för att dra in olämpliga taxilegitimationer. Men myndigheten vill inte kommentera varför det tog sex månader att få den dömde chaufförens legitimation indragen. Detta med hänvisning till att man inte kommenterar enskilda fall.