Skänker pengar till ensamkommande – för varje meter nazisterna går

NYHETER

”Måste stå upp för ett solidariskt samhälle”

1 av 4 | Foto: Här kan de som går marschen själva se hur mycket som skänks.

För varje meter som Nordiska motståndsrörelsen går i Borlänge under deras första maj-tåg skänks tio kronor till Ensamkommandes förbund. Bakom initiativet står nätverket Dalarna mot rasism.

– Det är viktigt att visa att i Dalarna så kan inte nazister få den plats de tror, säger Tanvir Mansur från Dalarna mot rasism till Aftonbladet.

Nätverket Dalarna mot rasism jobbar med att motverka rasism i och runt Dalarna. Inför första maj fick de idén om att samla in pengar till förmån för Ensamkommandes förbund, som arbetar för att hjälpa ensamkommande barn i Sverige. För varje meter som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen går genom Borlänge under dagen skänks tio kronor. Målet är att få in strax över 16 000 kronor, då den planerade marschen är 1,6 kilometer lång.

”Ju mer de går desto mer skänker vi”

Pengarna kommer från dalabor, mestadels småföretagare som vill bidra och har skänkt pengar åt projektet. Under parollen ”nazister mot rasism” är tanken att de som marscherar ska motverka sitt eget syfte.

– Ja, de marscherar ju mot rasism och för integration genom att ju mer de går desto mer pengar skänks, säger Tanvir.

”Borlänge är en plats där alla är välkomna”

Längs sträckan som Nordiska motståndsrörelsen tänkt att gå har Dalarna mot rasism satt upp lappar så de kan se hur mycket pengar som kommer att skänkas.

– Vi har en hemsida med en räknare som visar hur långt de har gått och hur mycket pengar som kommit in. De har redan börjat gå här, säger Tanvir och fortsätter.

– Det är viktigt att visa att i Dalarna så kan inte nazister få den plats som de tror. Borlänge är en plats där alla är välkomna, vi står upp för ett samhälle som visar solidaritet och medmänsklighet.