Efter förgiftningar: Munkorg på hundar

Av: Carin Fock

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4
Tyra, Denises hund.

Efter flera rapporter om förgiftad mat som slängts ut på olika håll har ett hunddagis i Västerås valt att sätta munkorgar på sina hundar.

– Det är overkligt och känns som en mardröm, säger Denise Rosén, ägare till hunddagiset.

Det var i förra veckan som en hund dog av förgiftade köttbullar som hade slängts in på en tomt. Men nu kommer fler rapporter om förgiftad mat som lagts ut på olika ställen i Västmanland. När en hund i Västerås fick i sig en förgiftad korv i måndags valde hunddagiset Helping Dogs att sätta munkorg på alla sin hundar.

– Hunden hittade korven i ett område dit vi brukar gå med våra hundar och då kände jag att det var bättre ta det säkra föra det osäkra, säger Denise Rosén.

”Som en mardröm”

Hon berättar att många av dagisets hundägare har fått ta med sig munkorgarna hem.

– Det är ett ett billigt och enkelt sätt att skydda sig, det räcker inte med koppel eftersom hundarna är så snabba. En del av hundarna tycker givetvis att det inte är kul, men det ger inga biverkningar och är ett lindrigt sätt för djuren att vara säkra.

Men Denise Rosén känner ändå en oro över hur länge de ska behöva vidta åtgärder under promenaderna.

– Det är overkligt och känns som en mardröm. Man vet inte heller vad det är för typ av människor som gör det här, det känns som någon som är rädd eller arg på hundar. Jag brukade oroa mig för glasskärvor, men det är en tillfällig skada, det här är livshotande.

Polisen: Svårt att utreda

Johan Stenvi, kommissarie på utredningssektionen hos polisen i Västerås, berättar för P4 Västmanland att de har hittat fyra fall av förgiftad mat under 2016 – en hög siffra. Han säger också att det är ett svårt brott att utreda.

– Det har inletts förundersökningar, men det finns ingen bra information att gå på i de här fallen, säger Johan Stenvi, till radion.

Men Denise Rosén är tveksam till om polisen prioriterar fallen.

– När det har med djur och göra så tar man det inte på allvar. Polisen säger att vi ska bete oss normalt, men det är svårt.

Hon kommer att fortsätta med munkorgarna på sitt hunddagis.

– Vi som jobbar här har än så länge inte sett någon mat ligga ute, men just nu känns det som att det bara blir fler fall, säger Denise Rosén.

Publicerad:

LÄS VIDARE