Nyheter

Ägaren till asylbåten: Nu skickar vi fakturan

Av: 

Olof Svensson

Jonathan Jeppsson

NYHETER

Kostnaden 800 000 kronor per dygn

Flyktingbåten Ocean gala står enligt leverantören fullt redo att ta emot asylsökande.

I dagarna kommer företaget börja ta betalt - oavsett om någon bor där eller inte.

– Dygnshyran är 800 000 svenska kronor. Vi skickar fakturan i morgon eller på måndag, säger delägaren Kjell Tandberg.

Migrationsverket tecknade i början av mars avtal med företaget Floating Accommodations för fartyget Ocean gala. Fartyget ligger i en privat hamn utanför Härnösand och den 3 juli måste alla tillstånd vara på plats för att avtalet ska börja gälla.

– Allt är klart. Vi har levererat fartyget, vi har full personal till anläggningen och vi har frysarna fulla med mat för uppdraget. Vi är redo att ta emot asylsökande när som helst, säger Kjell Tandberg, delägare av Floating Accommodations.

Fartyget rymmer 1 790 personer och dygnshyran är 800 000 kronor, oavsett hur många som bor där. Kjell Tandberg säger att bolaget kommer att skicka den första fakturan på söndag eller måndag.

– Det fungerar som på alla andra flyktingboenden. Vi uppfyller avtalet och skickar sedan en faktura månadsvis.

Hotar med att stämma Migrationsverket

Om pengarna inte kommer in hotar Kjell Tandberg med att gå till domstol. Han är även starkt kritisk till uppgifter i media som gör gällande att Migrationsverket tidigare lovat företrädare för Härnösands kommun att det inte kommer bli något flyktingboende på fartyget.

– Jag menar att Migrationsverket försöker distansera sig från avtalet man har skrivit på. Om man har gett ett sådant löfte och är involverad i en aktivitet för att förhindra avtalet de själva har gått in i strider det mot lagen. Det kommer få rättsliga följder.

Förutom striden med Migrationsverket pågår en konflikt mellan företaget och Härnösands kommun. Kommunalrådet Fred Nilsson (S) har polisanmält hamnägaren för brott mot sjöfartsskydd eftersom kommunen anser att hamnen saknar de tillstånd som behövs för att ta emot ett så stort fartyg.

Men polisen har ingen plan på att gå vidare med den anmälan under de närmsta sju veckorna.

– Just nu jobbar vi inte med det. Jag har inte en chans att hålla på med det nu. Skeppet ligger där det ligger, säger Jan Aller, gruppchef på Härnösandspolisen.

Polisen: Så mycket jävla trams

Han säger att han inte har upplevt ett liknande fall under sin karriär som polis.

– Det är så mycket jävla trams runt omkring så man blir alldeles matt. Det är så många instanser inblandade, det är en röra av guds nåde. Jag har varit polis i 30 år och har aldrig varit med maken. Jag har aldrig tidigare haft ett dylikt ärende och hoppas aldrig att jag kommer att få det igen.

Willis Åberg, ansvarig för boendefrågor på Migrationsverket, har tidigare sagt att avtalet skrevs i en pressad situation och att det kanske inte hade skrivits i dag. Han har även sagt att han inte tror att det kommer bli något asylboende på Ocean gala eftersom det saknas tillstånd som behövs. 

Aftonbladet har sökt Migrationsverket för en kommentar men pressjouren hade på lördagskvällen ingen möjlighet att svara på frågor rörande Ocean Gala.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter