Alhem: "Finns antagligen ny teknisk och muntlig bevisning"

NYHETER

Misstankarna har stärkts mot den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige sambo.

En orsak är antagligen de däckspår på brottsplatsen som kan kopplas samman med en bil som kvinnan förfogar över.

– Sannolikt finns det också ny muntlig bevisning, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige sambo har tidigare suttit anhållna misstänkta för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar. De släpptes den 19 augusti, men greps igen i tisdags i norska Trondheim efter att misstankarna stärkts.

– Åklagaren har bedömt att bevisläget är bättre nu, därmed inte sagt att det är fullgott. Men det räcker för att åklagaren ska anse att det föreligger sannolika skäl. Sedan får vi se vad de fortsatta förhören och utredningsåtgärden ger i handen, säger Sven-Erik Alhem, rättsexpert och tidigare överåklagare.

Däckspår från röd Volkswagen

Aftonbladet rapporterade i tisdags att polisen gjort ett genombrott i utredningen. Däckspår som hittats vid sommarstugan, brottsplatsen, i Arboga har kopplats samman med en röd Volkswagen som överensstämmer med en bil som 41-åringen förfogar över.

– Det finns sannolikt även iakttagelser om vem som varit med i bilen, men nu spekulerar jag bara. Men bara spår från bilen ger inte så mycket vägledning som det gör om man kan kombinera det med vittnesiakttagelser, säger Sven-Erik Alhem.

Han är inte förvånad över turerna i fallet.

– Man måste alltid hålla alla dörrar i alla brottsutredningar öppna, särskilt när det gäller så här allvarliga fall.

Trots att det misstänkta paret gripits och anhållits två gånger under de senaste veckorna vill Sven-Erik Alhem inte kritisera polisutredningen.

– Tills vidare får man anta att de jobbat så bra som möjligt, men inte lyckats få fram tillräckligt vid den tidpunkten då åklagaren var tvungen att försätta de båda på fri fot.

"Borde inlett en förundersökning"

Däremot är Sven-Erik Alhem skeptisk till att polisen aldrig inledde en förundersökning i samband med att den 41-åriga kvinnans make avled under oklara omständigheter i augusti i fjol. Det har gjorts först nu.

– Jag tycker att man borde inlett en förundersökning omedelbart. Man borde också ha hemställt hos försäkringsbolaget att få ut deras utredning. Jag vill dock betona att det inte är säkert att det är ett mord begånget i det fallet, säger han.

Senare i veckan kommer den misstänkta mannen och kvinnan troligtvis begäras häktade.

– Någonting har fört upp misstankegraden. Då finns det teknisk bevisning och sannolikt också någon muntlig bevisning.