Hyresgäster luras av globala bedragare

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Desperata hyresgäster från olika länder har via flera bluffsajter och annonser lurats av internationella bedragare enligt en granskning av Hem & Hyra.

En Uppsalabo har även fått sin identitet och adress kapad.

Det är Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra som har granskat bolaget som kallar sig DeserveAndRent, som säger sig förmedla exklusiva lägenheter runtom i Europa.

Företagets hemsida har enligt tidningen alldeles nyligen registrerats i London och påstår sig ha kontor i både Berlin, Madrid, London, Bryssel, Amsterdam och Köpenhamn. Flera av annonserna har även bland annat lagts ut på Blocket.

Svårt att nå bedragarna

När Hem & Hyra undersöker sajten visar det sig dock att företaget i en av sina annonser, gällande en uthyrning i Uppsala, har använt sig av bilder på en lägenhet i Karlstad som finns till försäljning på bostadssajten Hemnet

Åsa Davidsson, vice vd på mäklarfirman HusmanHagberg, som förmedlar bostaden, förklarar för tidningen att det är svårt att komma tillrätta med problemet.

– Jag pratade med lokalkontoret i Karlstad och förklarade att de bör polisanmäla stölden då vi har marknadsföringsrätt på fotografens bilder. Jag har också bett dem kontakta fotografen och be även denne polisanmäla. Det känns litet i sammanhanget men det är det vi kan göra.

Stal id och adress

Samtidigt har även en privatpersons identitet och adress i Uppsala kapats och använts som falsk uthyrare av lägenheten. Grannar till personen vars id kapats har blivit uppringda och utfrågade om lägenheten och uthyraren. Händelsen har polisanmälts.

Enligt Hem & Hyra har deserveandrent.com annonserat ut flera andra exklusiva lägenheter som inte existerar, utan bilderna är stulna från olika sajter. En bild från ett exklusivt penthouse i Madrid är exempelvis en bostad i Kuala Lumpor i Malaysia, och en lägenhet i London har bilder från en lägenhet på Östermalm i Stockholm, enligt Hem & Hyra.

Skapat falska bedömningssidor

Samma bilder verkar enligt tidningen dessutom ha använts i annonser på såväl nya som nedlagda sajter – registrerade på olika håll i Europa – som säger sig hyra ut bostäder.

Vissa annonstexterna har även tagits från företag som AirBnB och Tripadvisor, skriver Hem & Hyra som utan framgång försökt nå företrädare för bolaget.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN