Klassresan

”Varför studerade jag inte några år?”

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

25% högskoleutbildade i Vårby gård, 71% på Karlaplan

I Vårby gård har bara en av fyra studerat vidare.

På Karlaplan är nästan tre av fyra högskoleutbildade.

- När jag hade klarat svenskan började jag jobba direkt. Varför studerade jag inte i sex, sju år i stället? säger Mounir Ferchichi, 52, i Vårby gård.

Längs röda linjen i Stockholms tunnelbana är skillnaderna i utbildningsnivå gigantiska. Bottenplaceringen går till Vårby gård med 24,9 procent högskoleutbildade. Karlaplan innehar toppnoteringen: 70,9 procent. I Vårby gård träffar vi två män födda i Tunisien som gärna hade studerat mer:

- Många invandrare som kommer till Sverige går i skolan för att klara svenskan. Sedan har de inte tålamod eller möjlighet att fortsätta till högskolan, utan börjar jobba direkt, säger Mounir Ferchichi, 52, som utbildade sig till kock i Sverige och sedan även jobbat som städare.

Hade du velat läsa på högskolan?

- Jag har bott mer än 25 år i Sverige. Jag har ofta tänkt "varför studerade jag inte i sex, sju år i stället?" Jag har ångrat det. Men nu är det för sent, jag har barn och familj att ta hand om.

Varför tror du fler studerar vid Karlaplan?

- De har bättre ekonomi, de unga behöver inte jobba. Då fortsätter de att studera. Många invandrare tänker också att de inte klarar av att betala studielån, medan svenskarna tänker "jag betalar sen". Jag tycker inte om lån, då känner jag mig otrygg.

Studerade cellbiologi

Strax efter träffar vi ytterligare en person bördig från Tunisien i Vårby centrum:

- Jag var helikopterpilot, men Sverige accepterade inte min militära helikopterutbildning, säger Ibrahim Lamouri, 59.

Har du läst på högskolan här?

- Jag pluggade cellbiologi en termin. Jag jobbade på kvällen och pluggade på morgonen. Men jag hann inte, det var jättesvårt.

Vad säger du till dina barn?

- Jag har fem barn. Jag säger "utbilda dig, gör något nyttigt för samhället", berättar Ibrahim, som själv jobbar som busschaufför.

Malin Chan, 29, studerar media management på Kungliga Tekniska Högskolan och bor också i Vårby gård:

- Mina föräldrar har ingen hög skolutbildning. Men hela livet har jag fått höra hur viktigt det är med utbildning.

Vad sade de till dig?

- De kom till Sverige från Kina, kunde inte språket och fick jobba hårt. Till mig sade de alltid att "utbildning är viktigt, så du inte behöver slita hårt".

Varför är utbildningsnivån så mycket högre kring Karlaplan, tror du?

- Jag tror det har med uppfostran och umgängeskrets att göra. De flesta där har väl föräldrar med hög utbildning.

56-årige Hans, som inte vill uppge sitt efternamn, säger:

- Invandrarna som kommer hit har inte den utbildningsnivån. Sen handlar det om språket. Invandrarnas barn pratar ett språk hemma, ett annat med kompisarna. Det blir lite halvdant med språket, i vissa fall.

"Bekvämt sitta hemma"

Sedan möter vi Lena, bosatt i Våry gård och med ryska rötter:

- Det är dags att flytta till Karlplan, säger hon lakoniskt när hon får höra om skillnaderna i utbildningsnivå mellan Vårby gård och Karlaplan. Sedan fortsätter hon:

- Vi bor i ett ghetto. Här finns massor med typer, och zigenare. Invandrarna bryr sig inte om utbildning, det är så bekvämt att sitta hemma och göra ingenting och få bidrag.

På Östra reals gymnasium nära Karlaplan träffar vi Gustav Söderberg, 18:

- Båda mina föräldrar gick högskolan. De vill att jag ska plugga vidare, men jag tror inte att jag ska det. Jag har planer på att starta egna företag.

Varför är utbildningsnivån så låg i Vårby gård, tror du?

- Jag tror inte att de tar skolan seriöst. Möjligen handlar det också om att de inte tror att de har någon chans, för att de inte känner någon som har gått på högskolan.

Vill du starta företag för att din pappa har gjort det?

- Min farsa jobbar för tillfället med egna företag, och 90 procent av familjens pengar kommer därifrån. Farfar hade också eget företag. Fast pappa gick på Handels också, och sen var han vd för något schysst företag, som jag inte kommer ihåg vad det hette.

På Karlavägen rastar Lotta Johansson, 65, sin hund Bonus:

- Det är en tradition att man går i skolan här. Man vill ha utbildning. Och i Sverige är det gratis för alla.

Vad beror det på att så få studerar i Vårby gård?

- Ingen aning. Alla vet att man får gratis utbildning.

Men om man har föräldrar som inte har utbildat sig?

– Det finns väl en massa ungdomar med föräldrar som inte gått högskola, som själva studerar. Man kan inte skylla på det bara, det är för enkelt, säger Lotta Johansson.

Källor:

Valresultat i riksdagsvalet 2014 (Källa: valmyndigheten.se, Område: valdistriktet tunnelbanestationen ligger i)

Pris för en trerummare november 2015 (Källa: fastighetsbyran.se, Område: www.fastighetsbyran.se/plain/press#/documents/lista-bopriser-vid-tunnelbanan-50714)

Under 18 år = Befolkning under 18 år 2014-12-31 (Källa: SCB:s register över totalbefolkningen, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Födda utanför Europa 2014-12-31 (Källa: statistikomstockholm.se, botkyrka.se och huddinge.se, Område: stadsdelen tunnelbanestationen ligger i)

Förvärvsarbetande 20-64 år 2013 (Källa: SCBs registerbaserade arbetsmarknadsstatistik, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Högskoleutbildade = Eftergymnasiala studier kortare och längre än 3 år samt forskarutbildning 2015-01-01 (Källa: SCB:s utbildningsregister, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Låginkomsttagare = Inkomsttagare med lägre förvärvs- och kapitalinkomst än 150 691 kronor 2013 bland befolkningen över 19 år (Källa: SCB:s inkomst- och taxeringsregister, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Medianinkomst =  Förvärvs- och kapitalinkomst 2013 bland befolkningen över 19 år (Källa: SCB:s inkomst- och taxeringsregister, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Borätt = Andel av totala bostadsbeståndet (Källa: SCB:s register över totalbefolkningen 2014-12-31 och SCB:s fastighetsregister 2015-01-01, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Rut-avdrag = Andel av befolkningen över 17 år med RUT-avdrag 2013 (Källa: SCB:s inkomst- och taxeringsregister, område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Arbetslösa = Öppen arbetslöshet oktober 2015 i befolkningen 20-64 år (Källa: statistikomstockholm.se, botkyrka.se och huddinge.se, Område: stadsdelen tunnelbanestationen ligger i)

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Då har du rätt till studielån av CSN

ÄMNEN I ARTIKELN

Klassresan

Vårby

Östermalm