Ylva Johansson

Hård kritik mot Jämtlandspolisen: ”Ovanligt korkad rekommendation”

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

Allt fler kritiserar polisen i Jämtland efter att myndigheten avrått kvinnor från att gå ensamma utomhus nattetid.

– En ovanligt korkad rekommendation, säger kriminologen Leif GW Persson.

– Det är förövarna som ska hålla sig inne, säger statsrådet Ylva Johansson (S).

Under en presskonferens på måndagen informerade polisen i Jämtland om att det under de senaste veckorna begåtts en rad våldsbrott riktade mot kvinnor i Östersund. Samtidigt varnades kvinnor från att vistas ensamma utomhus på kvällar och nätter.

– Ordna skjuts eller gå i grupp, sa polisområdeschefen Stephen Jerand.

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Det är naturligtvis inte hållbart att uppmana kvinnor att stanna inne eller bara röra sig i grupp. Vi har en stor, stor grupp kvinnor i hemtjänsten och vården som alltid befinner sig ute ensamma på nätterna i jobbet, sa kommunalrådet Ann Sofie Andersson (S).

– Det kan utlösa oönskade reaktioner och skapa större otrygghet, sa Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Under tisdagen har fler offentliga personer sällat sig till kören av kritiker.

GW: Polisen som borde vara ute

I SVT-programmet ”Veckans brott” säger kriminologen Leif GW Persson att det vore mer rekommendabelt att polisen höll sig ute än kvinnor inne.

– Det vore naturligtvis idealt för polisen om alla höll sig inomhus och för säkerhets skull bakom inbrottssäkra dörrar och larm, men det är inte det samhället vi ska leva i. Det är en ovanligt korkad rekommendation, vill jag påstå.

Agnes Wold, läkare och professor vid Göteborgs universitet, frågar sig i ett inlägg på Twitter om polisen någonsin rekommenderat män att hålla sig inne efter att män blivit misshandlade.

När Aftonbladet TV efter en pressträff i ett annat ämne frågar Ylva Johansson (S) om lösningen på problemet verkligen är att kvinnor ska hålla sig inomhus, svarar arbetsmarknadsministern:

– Absolut inte, tvärtom. Kvinnor måste ta plats i samhället, det är förövarna som ska hålla sig inne.

”Snälla berätta”

Även komikern och den niynflyttade Östersundsbon Karin Adelsköld har kommenterat polisens rekommendation. I en debattartikel på SVT Opinions sajt skriver hon:

”Varför inte uppmana män att inte gå ut tills vi fått ordning på detta? Samtliga förövare är ju män. (Nej, det är inget jag vill men det är åtminstone mer logiskt än att förbjuda offren att gå ut.) Eller åtminstone, snälla berätta vad ni i polisen gör för att vi ska känna oss säkra. Säg att vi tillsammans löser detta. Att inte vi kvinnor är utelämnade till oss själva. För er som undrar varför vi behöver en internationell kvinnodag. Här har ni svaret.”

Polisen i Jämtland vidhöll under tisdagen att det var rätt att gå ut med varningen.

Områdespolischef Stephen Jerand säger att polisen gick ut med informationen från ”ett brottsofferperspektiv" för att inte fler ska drabbas.

– Vi begränsar inte friheten för någon. Det är en ren faktaupplysning. Vi gick ut med en försiktighetsuppmaning och det har en del tolkat som att vi förbjuder kvinnor att vara på stan och det är ju fullständigt felaktigt.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ylva Johansson

Leif GW Persson

Agnes Wold

Karin Adelsköld

Östersund