Nya trakasserier på skandalavdelningen

1 av 2
NYHETER

En plansch fick Hitlermustasch. En använd kondom på en kvinnlig kollegas skrivbord. Avföring lämnades i enhetschefens postfack.

Nu har någon klottrat bröst och en penis på väggar i kontoret samt kissat ned toaletter. Allt på Arbetsförmedlingens huvudkontor.

– Det är en sådan dysfunktionell arbetsplats att det är bara sjukt, säger en som arbetar på kontoret.

Arbetsförmedlingens huvudkontor i Stockholm har drabbats av nya arbetsmiljöproblem.

Aftonbladet har vid upprepade tillfällen rapporterat om trakasserier på ”skandalavdelningen” där någon eller några personer ritat hitlermustasch på en medarbetarplansch, tuggat på frukt från fruktskålen och sedan lagt tillbaka den, placerat en använd kondom på en kvinnlig kollegas skrivbord, som slutade för att hon mådde så dåligt av händelsen, och lagt avföring i enhetschefens postfack.

”Ligger skit kvar”

Till raden av händelser kan nu läggas att någon i förra veckan klottrat ett par bröst utanför toaletterna och en penis utanför postfacken. Någon har också urinerat på väggar och lämnat bajs efter sig i toaletterna.

– Vid flera tillfällen är det någon som inte spolar efter sig, att det ligger skit kvar och sedan någon som kissar på väggarna. Det är så befängt, säger en person som arbetar på huvudkontoret.

Den anställde vittnar om en arbetsplats där det framkommer vuxenmobbning och kollegor som far illa och blir sittandes utan arbetsuppgifter. En person ska ha blivit utfryst och därför degraderad till en lokalförmedling. På den berörda avdelningen visar statistik att 71 anställningar har sjukrapportering av 232 tjänster.

– Det är en sådan dysfunktionell arbetsplats att det är bara sjukt, säger personen.

”Det är locket på”

Från att cheferna jobbat aktivt med värdegrundssamtal, som inte varit till någon hjälp, har de nu bytt strategi, enligt den anställde.

– Man ska inte prata om det så mycket, säger cheferna. Man vill inte ge det så mycket uppmärksamhet, det är locket på. Det är kondomer, bajs, kiss, folk som biter på äpplen, och folk verkar inte reagera på det.

Personen berättar att resultatet av händelserna är att anställda börjar misstänka varandra vilket bidrar till en dålig arbetsmiljö – tvärtemot vad cheferna säger.

”Har det hänt något nytt?”

Den nya inställningen menar personen ”känns som ett slag i ansiktet” eftersom hen gärna skulle vilja gå till en arbetsplats som fungerar.

Enhetschefen för avdelningen, Jeanette Azinovic, har inte funnits tillgänglig för en kommentar under torsdagen. Aftonbladet har vid upprepade tillfällen försökt att få kontakt med henne. Inte heller när Aftonbladet når en av sektionscheferna på avdelningen vill den uttala sig om händelserna.

– Du får ta det med pressavdelningen, säger chefen och lägger på luren.

När Aftonbladet ringer upp pressekreterare Anna-Lena Immo svarar hon:

– Jaha, har det hänt något nytt?

Immo förklarar att ingen finns tillgänglig för en kommentar och att Arbetsförmedlingen ska återkomma under fredagen.

När Aftonbladet i april var i kontakt med enhetschefen beskrev hon arbetsmiljön på den berörda avdelningen som ”väldigt god”.

ARTIKELN HANDLAR OM