Terrorattentaten i Bryssel

Svensk kvinna allvarligt skadad i Bryssel

Av: 

Linnea Carlén

NYHETER

Tre svenskar är skadade – ytterligare fyra saknas efter terrordåden, uppger UD

En svensk kvinna som arbetar för EU-kommissionen skadades svårt i de våldsamma explosionerna i centrala Bryssel.

NSD.se var under tisdagskvällen i kontakt med släktingar till kvinnan, som uppges vara en kvinna i 40-årsåldern.

– Vi är så oroliga nu, säger hennes syster till NSD.

Tre svenskar har bekräftats vara skadade men fyra saknas fortfarande efter terrordåden.

Den kvinna som enligt UD, Utrikesdepartementet, skadats allvarligt vid terrorattentaten i Bryssel på tisdagen uppges vara född 1972 och vara hemmahörande i en kommun i Norrbotten.

NSD.se har pratat med oroliga släktingar till kvinnan, som bekräftar kvinnan skadades när självmordsbombaren slog till mot tunnelbanan i Maelbeek, bara ett stenkast från EU-kommissionens byggnad Berlaymont.

– Vi är så oroliga. Vi är på helspänn och behöver få veta mer, säger kvinnans syster till NSD.se.

Ska tidigare ha undvikit t-banan

Kvinnans ska under tisdagen ha opererats för sina skador.

Hon uppges ha bott i Bryssel i uppemot 20 år och arbetar som chefsekreterare inom EU-kommissionen, enligt NSD.se. På senare tid hade hon aktivt undvikit att åka tunnelbana på grund av terrorhotet.
– Jag och min syster har haft väldigt nära kontakt. Hon har undvikit tunnelbanan i många månader, sen har hon uppenbarligen åkt tunnelbanan i morse, säger systern.

Det våldsamma explosionen ägde rum strax efter klockan 9. Bomben utlöstes när tåget stod vid perrongen och detonerade i den mittersta av tre vagnar i ett äldre tunnelbanetåg.

UD: ”Står i kontakt med anhöriga”

UD känner till att totalt tre svenskar har skadats i tisdagens terrorattacker, varav två av dem vårdades på sjukhus under kvällen.

– Det rör sig om en svensk kvinna och som enligt uppgift är allvarligt skadad och en man som är lindrigt skadad. Det finns också om ännu en svensk man som skadades lindrigt i attackerna, säger Veronica Nordlund, presskommunikatör på UD..

I nuläget vill myndigheten inte uppge var personerna befann sig när de skadades eller om de är bosatta i Bryssel.

– Vi kommer inte att gå in på mer detaljer i dag. Vi står i kontakt med anhöriga, säger Nordlund.

Saknar kontakt med fyra svenskar

På UD försöker man under kvällen och natten få kontakt med saknade svenskar som ska ha befunnit sig i staden vid tidpunkten för attentaten.

– UD står i kontakt med anhöriga till ett fåtal svenskar i Bryssel som ännu inte har gått att nå. Och då måste vi tillägga att det har varit svårt att komma fram på grund att telefonförbindelserna har varit dåliga under dagen och vi vet att många anhöriga i efterhand har kunnat nå personer, säger Veronica Nordlund.

Ännu vid 03-tiden på natten fanns det fyra svenskar som anhöriga inte hade kunnat nå.

– Det är viktigt att säga att det är föränderliga siffror. Det har ändrats hela dagen. Anhöriga får kontakt med någon och sen får vi vetskap om att någon annan söks, säger Veronica Nordlund.

Minst 34 personer ska ha dödats och 250 skadats i dåden, varav minst 14 vid flygplatsen och 20 vid tunnelbanestationen, uppger nyhetsbyrån Belga sent på tisdagskvällen.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattentaten i Bryssel

Bryssel

Belgien

Terrorism