Läckta dokument avslöjar skandal i asylläger

NYHETER

Misshandel, sexuella övergrepp och odrägliga levnadsförhållanden.

Över 2 000 läckta incidentrapporter skakar just nu om Australien och avslöjar anklagelser om grova missförhållanden på landets läger för asylsökande på Nauru i Stilla havet.

Drygt hälften av fallen rör barn, rapporterar The Guardian. Unga kvinnor är en annan utsatt grupp.

Sammanlagt består dokumenten av 8 000 sidor, enligt The Guardian som publicerar incidentrapporterna. Uppgifterna rör Australiens mottagningscentrum för asylsökande på öriket Nauru och beskriver händelser mellan maj 2013 och oktober 2015.

Enligt The Guardians analys av materialet gäller 1 086 av totalt 2 116 rapporter barn – 51,3 procent. Samtidigt konstaterar tidningen att barn enbart utgör 18 procent av alla de människor som omhändertagits på Nauru under den aktuella perioden.

Sydde ihop läpparna

Incidentrapporterna vittnar bland annat om vakter som påstås ha dödshotat och slagit barn. I en rapport från september 2014 anklagas en man i personalen för att ha låtit en ung kvinna duscha fyra minuter istället för två i utbyte mot sexuella tjänster.

En del av rapporterna pekar på att många av de asylsökande barnen är allvarligt traumatiserade av sina tidigare upplevelser. Exempelvis ska en flicka ha sytt ihop sina läppar. När en vakt fick syn på henne började han skratta. Även det dokumentet är från september 2014.

På sommaren samma år uppges en flicka, inte äldre än tio år, ha klätt av sig och bett en grupp vuxna att sticka in sina fingrar i hennes kön.

The Guardian skriver att dokumenten innehåller rapporter om sju sexuella övergrepp på barn, 59 fall av misshandel av barn och 30 fall av barn som skadat sig själva samt 159 incidenter där barn hotat att skada sig själva.

"Inte bara enstaka fall"

Sexuella övergrepp på unga kvinnor är ett återkommande tema. Kvinnor ska bland annat ha fått "erbjudanden om att bli gravida" och fått höra från anställda att "våldtäkt är vanligt i Australien och inget man straffas för". En rapport talar om en busschaufför som ska ha tagit bilder på kvinnor i smyg som han sedan använde när han onanerade.

Professor Louise Newman säger sig ha ständig kontakt med kvinnor på Nauru.

– Jag skulle vilja hävda att sexuella övergrepp på kvinnor är ett jättestort problem på Nauru, säger hon till The Guardian och fortsätter:

– Det handlar inte bara om enstaka fall. Jag tycker att det här tyder på en systematisk avsaknad av rutiner och förståelse för problemet.

Obekräftade anklagelser

Peter Dutton, Australiens immigrationsminister, uppgav i april 2015 att han ville göra Nauru till en "säker miljö".

– Jag har instruerat departementet att göra allt som står i dess makt, både inrikes med mottagningen här och med vår partner i de regionala mottagningscentra – för att vara säkra på att standarden är så hög som möjligt, sa han då, enligt The Guardian.

Migrationsverket i Australien skriver i ett uttalande till The Guardian att de läckta rapporterna visar på hur väl incidenter och anklagelser dokumenteras på Nauru.

"Många av incidentrapporterna innehåller obekräftade anklagelser eller påståenden – det är inte fråga om vittnesmål som är fastslagna faktum", påpekar myndigheten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nauru