Norge

Fyllde i 5 000 år gammal ristning – ville ”förbättra” den

Av: 

Linnea Järkstig

NYHETER

Barnet tyckte att ristningen inte syntes tillräckligt och fyllde därför i den.

Nu är den 5 000 år gamla hällristningen av en skidåkare – som är en av Norges mest kända – totalförstörd.

– Det är en tragedi, säger borgmästaren Bård Anders Langø.

Hällristningen som ligger på den lilla ön Tru i Nordland kommun i Norge har varit orörd i över 5 000 år. Ristningen föreställer en figur på skidor och är ett av de tidigaste bevisen på att stenåldersmänniskor åkte skidor.

Men nu har det historiska verket vandaliserats och totalförstörts, skriver The Local.

– Det är en tragedi. Det är en av de mest internationellt kända symbolerna av Norge, säger Bård Anders Langø, borgmästare i kommunen Alstahaug, till tidningen.

Arkeologer: enorma skador

Ett barn som besökte platsen använde ett vasst objekt för att fördjupa de redan existerande ristningarna. Orsaken var att ”förbättra” figuren och göra den tydligare så att andra besökare utan problem skulle se den.

Nu tror arkeologer att skadorna på hällristningen är så svåra att verket aldrig kan bli densamma.

– De ska åka tillbaka i september för att undersöka den mer, men just nu tror de att den är skadad för alltid, och att vi nog aldrig kommer att kunna se det piktogram av skidåkaren som ursprungligen gjordes för 5 000 år sedan, säger borgmästaren.

Borgmästaren: ”goda avsikter”

Ristningen var tidigare ganska blek och rätt svår att se. Barnet, som är minderårig och vars identitet skyddas, ska även ha förstört liknande ristningar i området, enligt tidningen.

– Det är ett barn, och barnet hade goda avsikter med agerandet. Man försökte faktiskt göra den mer synlig, och jag tror inte att man förstod hur seriöst det var. Nu tror jag att barnet förstår, säger Bård Anders Langø till The Local.

Vandaliserade jesustavla – liknar apa

Målningen ”Ecce Homo” före och efter sin ”make-over”.
Målningen ”Ecce Homo” före och efter sin ”make-over”.

En äldre kvinna tyckte att 1800-talsmålningen ”Ecce Homo” av Elías Garcia Martínez behövde fräschas upp. Då tog hon saken i egna händer och plockade fram penseln – och gjorde en jättetavla. Jesusmålningen som varit spanska Zaragoza–kyrkans stolthet i över 120 år liknar numera en apa och lockar hundratusentals turister.

En kinesisk pojke på semester i Luxor i Egypten orsakade ramaskri genom sin tagg "Ding Jinhao was here" på en 3500 år gammal staty.

En 15-årig kinesisk pojke tyckte att det var en bra idé att tagga en 3 500 år gammal egyptisk staty med tecknen för ”Ding Jinhao was here”. Pojken var på semester i Luxor i Egypten när han gjorde sitt avtryck som till och med fick Kinas vice statsminister att reagera.

Lejonet på Gripsholms slott skänktes på 1700-talet till den svenske kungen Fredrik I.

Lejonet på Gripholms slott kom till Sverige på 1700-talet och var en gåva till dåvarande kungen Fredrik I. Djuret, som stoppades upp efter sin död, var inte imponerande men blev 300 år senare en succé och har vält internet som ett av de värsta uppstoppade djuren någonsin.

Paolo Porporas målning fick ett hål i sig efter att tolvåringen snubblade.

En 12-årig taiwanesisk pojke råkade under ett besök på ett konstgalleri i Taiwans huvudstad Taipei snubbla. Men mitt under fallet råkade han slå ett stort hål i en tavla från 1600-talet, värd cirka 12 miljoner kronor.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Norge