Planerade flykt från IS – tros ha dödats i luftangrepp

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Kadiza Sultana och två andra brittiska tonårsflickor lämnade sina familjer och anslöt sig till terrorgruppen IS.

Tillvaron i Syrien blev dock inte som hon tänkt sig och Kadiza planerade att ta sig tillbaka till Storbritannien.

Men innan hon hann fly tros hon ha dödats i ett luftangrepp, rapporterar ITV.

I februari förra året lämnade Kadiza, som då var 16, och vännerna Amira Abase och Shamima Begum, båda 15, sina hem i London. Flickorna levde välordnade liv och till sina familjer sa de att de bara skulle gå ut en stund – men övervakningsfilmer visade att de hade tagit sig till flygplatsen Gatwick.

Där gick de ombord ett Turkish Airlines-plan som landade i Istanbul i Turkiet samma kväll. Därifrån tog flickorna sig vidare till Syrien där de anslöt sig till terrorgruppen IS.

När det blev känt att de lämnat Storbritannien vädjade deras familjer till dem att komma hem.

– Vi saknar dig och kan inte sluta gråta. Snälla tänk efter en gång till. Åk inte till Syrien, sa Amiras pappa Abase Hussen, 47, i en video som Sky News publicerat.

”Känner mig rädd”

Flickorna fördes till staden Raqqa där de tros ha gifts bort till IS-terrorister, rapporterar ITV. Enligt tv-kanalen var Kadiza väldigt missnöjd med sitt nya liv och planerade att försöka fly tillbaka till Storbritannien. Hon uppges ha varit i kontakt med sin familj och tillsammans ska de ha diskuterat en återförening i östra Turkiet.

ITV har tagit del av inspelningar av telefonsamtal mellan Kadiza och hennes storasyster Halima. I ett av samtalen säger Kadiza:

– Jag har ingen bra känsla, jag känner mig rädd.

– Om något går fel är det slut.

”Är på en bättre plats”

Men enligt ITV tros Kadiza ha dödats när ryskt stridsflyg i maj bombade huset hon bodde i.

Uppgifterna om Kadizas död är inte bekräftade – på grund av kriget i Syrien är det i princip omöjligt att få sådan information verifierad – men personer i Raqqa har varit i kontakt med hennes familj och sagt att deras dotter dött, rapporterar ITV. 

– På sätt och vis var vi förberedda på det här. Nu vet vi åtminstone att hon är på en bättre plats, säger systern Halima till ITV.

Amira Abase och Shamima Begum tros fortfarande vara vid liv.

Publicerad:

LÄS VIDARE