Publicerad:
Uppdaterad:

Här attackerar lynchmobben kuppmakarna

Av: Joakim Magnå, Susanna Hållbus, Sebastian Hagberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Turkiska myndigheter har avsatt 2 745 domare

1 av 11

Nya uppgifter kring kuppförsöket i Turkiet fortsätter att sippra fram.

I Istanbul attackerades soldaterna som spärrat av Bosporenbron av en stor grupp arga människor.

De omringade soldaterna fick hjälp av polisen när mobben attackerade dem med sparkar och slag, rapporterar Aljazeera.

Flottbasen Golcuk.
Flottbasen Golcuk.

Kuppmakarna vid Bosporenbron hade lämnat från sig sina vapen när folkhopen fick till attack. Poliser fick skjuta i luften för att skingra dem och kunna hjälpa soldaterna till polisbussar.

Från andra ställen i Istanbul och från Ankara kommer liknande rapporter och bilder där ilskna folkmassor misshandlar kuppmakare.

På en presskonferens bekräftade den regeringstrogna, tillförordnade arméchefen Umit Dundar att 104 kuppmakare dödats under natten till lördag.

Strömmen på flygbasen bröts

President Tayyip Erdogan sa på lördagsmorgonen att kuppförsöket i stort sett var över. Men landet är fortfarande oroligt.

Flygbasen Incirlik – som används av bland annat USA för att bomba IS – har stängts ner, och en regeringskritisk grupp uppges ha tagit den turkiska flottans chef som gisslan på flottbasen Golcuk.

Efter att strömmen brutits på flygbasen har turkiska myndigheter stängt ner den. Samtidigt har flygförbud införts i området. Enligt uppgifter, från amerikanska konsulatet i regionen till AFP, handlar det om att garantera säkerheten i den oroliga situationen som råder i landet efter kuppförsöket.

Incirlik ligger i södra Turkiet och används sedan förra året av USA och andra koalitionsmakter för att bomba Islamiska statens ställningar i norra Syrien och Irak.

Amerikanska myndigheter har meddelat att bombräderna mot IS nu avbryts.

Höjd beredskap

Peter Cook, talesman för det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon, förklarar i ett uttalande, enligt AFP, att flygattackerna mot IS kan komma att ske från andra platser i stället.

Samtidigt uppges USA ha höjt beredskapen för sina styrkor i Turkiet, enligt en militärkälla som talat med AFP. USA har 2 200 försvarsanställda på plats i landet. Runt 1 500 av dem är stationerade på Incirlik.

USA fick tillåtelse att använda den viktiga flygbasen förra året efter månader av hårda förhandlingar. Från Incirlik lyfter båda drönare och bemannade stridsplan.

Gisslandrama på flottbas

Uppgifterna om gisslandramat på flottbasen Golcuk kommer från en högt uppsatt grekisk militärkälla.

Enligt källan har en turkisk ”oppositionell grupp” tagit över en fregatt på flottbasen Golcuk och tagit den turkiska flottans chef som gisslan.

Händelseutvecklingen motsäger lördagsmorgonens uttalanden från president Tayyip Erdogan om att kuppförsöket har avvärjts.

265 döda i natt

På lördagsförmiddagen skrevs dödssiffran efter nattens kaos upp till 265. Det uppgav premiärminister Binali Yildirim vid en presskonferens. 104 av de döda ska ha varit upprorsmakare – de övriga poliser och civila.

Vid presskonferensen uppgav Dundar – precis som president Erdogan några timmar tidigare – att kuppförsöket misslyckats och att regeringen återtagit kontrollen.

Det återstår många oklarheter kring nattens händelser. Det har inte framkommit vem som ledde kuppmakarnas planering, och vilken agenda de hade. Framtiden är också oviss för de omkring 2 839 upprorsmakare som gripits.

Turkiets biträdande premiärminister Mehmet Müezzinoğlu säger att regeringen överväger att återinföra dödsstraffet för att straffa de inblandade, enligt CNN Türk.

Tayyip Erdogan utlovade också hämnd vid sitt tal i morse.

– De kommer att betala ett högt pris för sitt förräderi, sa presidenten.

Under eftermiddagen rapporterade Reuters, med hänvisning till den turkiska tv-kanalen NTV, att turkiska myndigheter avsatt 2 745 domare i samband med kuppförsöket.

Regeringen i sms: ”Ut på gatorna”

Trots att president Tayyip Erdogan utropat nattens kuppförsök som misslyckat fortsatte spänningarna i Turkiet under lördagsförmiddagen.

Då skickade regeringen ut ett mass-sms till den turkiska befolkningen.
Aftonbladets reporter Tomas Thorén var en av dem som fick sms:et.

– ”Vi kallar alla till gator och torg för att försvara demokratin”, signerat turkiska staten. Sms i min telefon nu, säger han.

Enligt Tomas Thorén görs uppmaningarna också i böneutropen.

– Det är ett kall inte bara till bön, utan även en uppmaning till människor att gå ut på gatorna. I vanliga fall ropas det på fasta tider men nu har de haft utrop under hela morgonen.

SE OCKSÅ

Allt om statskuppsförsöket i Turkiet

Publicerad:
Publicerad: