Kuppförsöket i Turkiet

Kaos i Turkiet efter kuppförsöket

Av: 

Sebastian Hagberg

Niklas Svahn

Susanna Hållbus

NYHETER

En militär grupp försökte i natt ta makten i Turkiet.

På president Erdogans uppmaning svarade människor med protester på gatorna – och möttes av beskjutning.

På lördagen hade minst 265 personer dött och över 1 500 militärer gripits.

– De kommer att betala ett högt pris för sitt förräderi, sa Erdogan inför en jublande folkmassa på lördagsmorgonen.

En grupp ur den turkiska militären försökte under fredagskvällen att ta makten över Turkiet.

Militärfraktionen utfärdade både utegångsförbud och undantagstillstånd – men president Tayyip Erdogan uppmanade befolkningen att ta sig ut på gatorna i demonstration mot aktionen.

– Militären handlar utan befälsordning, sa premiärminister Binali Yildirim enligt nyhetsbyrån Reuters.

Stridsflygplan flög på låg höjd och bombade i både Ankara och Istanbul. Det förekom även skottlossning från en militärhelikopter som sedan sköts ned av F16-plan. Och under natten har exploderade bomber i städerna efter att stridigheter utbrutit mellan polis och militär.

Kuppmakarna tvingade ett nyhetsankare på statliga tv-kanalen TRT att läsa upp deras budskap i live-tv under pistolhot. Budskapet var att militären har tagit över helt och att landet styrs av ett fredsråd.

Även CNN Turks lokaler stormades av militärer som avbrutit deras sändning. Sändningen kunde dock senare återupptas.

”Folk fick panik och skrek”

Flygplatsen Atatürk omringades av de rebellerande soldaternas stridsvagnar när kuppen inleddes. Svensken Ola Richardsson befann sig där med två andra svenskar – minuterna innan deras flyg till Georgien skulle lyfta stängdes all flygtrafik ned.

– Läget är mest förvirrat. Det är ingen som vet någonting, någonstans. Vi ser mest folk gå omkring ute på landningsbanan med turkiska flaggor i någon slags fredlig demonstration, säger Ola Richardsson.

Han har inte märkt något av några stridsvagnar. Han ser inga militärer inne i vänthallen. Två vakter som Ola Richardsson bedömer att de är flygplatspersonal har k-pistar. Det räcker dock för att skapa otrygg stämning.

– Vid två tillfällen hände det att folk fick panik och grät och skrek. Det var lite läskigt. Det var någon som blev rädd och sen spred det sig.

Ola Richardsson vet inte vad han ska göra, om det är säkrast att stanna kvar i flygplatsen eller lämna den.

Senare rapporterades att flygplatsen återtagits av regeringstrogna styrkor och öppnat igen.

SE OCKSÅ

Allt om statskuppsförsöket i Turkiet

”Jag är med mitt folk”

Minst 265 personer dog i samband med nattens händelser, uppger den statliga turkiska nyhetsbyrån. 1 440 personer vårdas på sjukhus efter stridigheterna.

Enligt premiärminister Binali Yildirim rör det sig om ett misslyckat kuppförsök av en grupp militärer.

– Det stämmer att det har varit ett försök, säger han i NTV television, skriver AP.

Till tv-kanalen säger premiärminister Binali Yildirim att Turkiet ”aldrig kommer tillåta initiativ som stör demokratin”.

President Erdogan landade på Ataturkflygplatsen under lördagsnatten, efter att ha befunnit sig på semester i södra Turkiet. Erdogan sa att huset där han befunnit sig i södra Turkiet bombats av kuppmakarna. När han steg ur ett fordon på flygplatsen välkomnades han av en stor folkmassa.

– Presidenten som valts av folket har fortfarande makten. Vi kommer att stå starka. Jag är med mitt folk. Jag ska ingenstans, säger Erdogan som ett svar på kuppförsöket.

Han sa också att regeringen fortsätter att gripa rebellerande soldater och att de som genomfört kuppen ”kommer att få betala ett högt pris”.

UD avråder från resor

Kuppmakarna tog kontroll över Bosporenbron och Faith Sultan Mehmet-bron i Istanbul natten mot lördag. Broarna sammanlänkar den europeiska och den asiatiska delarna av staden. När människor som befann sig på Bosporenbron försökte gå över den möttes de av eld från posterade militärer, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Tidigt på lördagsmorgonen sågs militärerna kapitulera och gå över bron med händerna över huvudet.

Turkiets regering uppger att 1 563 personer ur de väpnade styrkorna har gripits efter kuppförsöket.

Utrikesdepartementet i Sverige uppmanar svenskar på plats att höra av sig till anhöriga, ta del rapporteringen och att hålla sig inomhus. UD avråder även från alla icke nödvändiga resor till Turkiet.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Kuppförsöket i Turkiet

ÄMNEN I ARTIKELN

Kuppförsöket i Turkiet

Turkiet