Så här klarar du rötmånaden

Foto: Leif R Jansson / TT
NYHETER

När vädret blir varmt och fuktigt frodas bakterier och mögel i maten i större utsträckning än under resten av året. Så undviker du att maten blir dålig.

SMHI spår en ny våg av sommarhetta och nästa vecka börjar rötmånaden. Det innebär att vi måste tänka lite extra på hur vi förvarar maten för att undvika onödigt matsvinn och magsjuka.

– Traditionellt brukar vi säga att rötmånaden börjar när solen går in i lejonets tecken, alltså den 23 juli. Det har rötter i folktron, men maten vet ju inte om ifall det är lejonets tecken eller inte, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Tänk på grillen

Egentligen är det samma förhållningsregler som gäller under rötmånaden som under resten av året – men värme, semesterleverne och grillsäsong gör att det är lite extra viktigt att tänka på hygien och kylhållning under kommande veckor.

– Vi lever ofta lite enklare under semestern och då kan det vara svårare att sköta basal hygien. När man grillar är det viktigt att tänka på att bakterier från rått kött inte ska hamna på färdiglagad mat. Använd olika fat och olika tänger för rått och färdiglagat, säger Mats Lindblad.

Lita på sinnena

Det finns en viss risk för magsjuka under rötmånaden, men framför allt måste mycket mat slängas i onödan. För att undvika det ska maten direkt in i kylskåpet efter att den har använts.

– Bor man långt från affären kan man ta med en kylväska att förvara maten i när man handlar, men framför allt ska man lita på sina sinnen. Många slänger mat bara för att bäst före-datumet har passerat, men förvarar man maten rätt kan den hålla längre än så, säger Mats Lindblad.

ARTIKELN HANDLAR OM