Chauffören: ”Finns en historia som inte kommit fram”

En busschaufför i Kalmar länstrafik slog och sparkade en asylsökande man på bussen. I en video hörs hur han skriker ”jag hatar era jävla svin”.

Nu ger busschauffören sin bild av vad som hände.

– Det är inte sant att det var helt oprovocerat, säger han till Östra Småland.

I tisdags morse skulle den asylsökande mannen kliva på bussen mot Borgholm på Öland, men dörrarna stängdes och han fick skjuts för att komma ikapp bussen så att han kunde kliva på.

Då spårar det ur och i ett videoklipp hörs hur busschauffören slår den asylsökande mannen i huvudet och säger ”jag hatar era jävla svin”.

Nu talar busschauffören ut om händelsen.

– Det är klart att man inte ska agera som det ser ut att jag gjorde på videon. Men det finns en historia innan detta som inte alls kommit fram, säger han till Östra Småland.

Chauffören: ”Det var dumt”

Busschauffören, som är i 35-årsåldern, upplever inte själv att han stängde dörren framför näsan på den asylsökande mannen. Utan påstår att han inte förstod att mannen ville med eftersom han inte stod vid hållplatsen.

– Jag stängde inte dörrarna framför näsan på någon, det gör man förstås inte. Men vi kan inte stanna vid varenda människa som står i vägkanten, säger han.

Efter en tid ska bussen ha blivit omkörd av en bil i hög hastighet och av klev den asylsökande mannen.

Enligt busschauffören ville mannen inte prata, i stället tog passageraren ett foto på chauffören med mobilen. Det gjorde chauffören irriterad och när bussen senare stannade gick han bak för att fotografera mannen.

Chauffören uppger att han då fick ett hårt slag över armen och tappade telefonen, något som Aftonbladet tidigare rapporterat om. Slaget ska, enligt chauffören, ha varit så hårt att han dessutom fick en fraktur.

Efter det sparkade han och slog passageraren.

– Jag borde inte agerat som jag gjorde. Det var dumt. Jag får ta konsekvenserna av det, men att säga att det som hände var helt oprovocerat är helt enkelt inte sant, säger han till tidningen.

”Jag hatar era jävla svin”, skriker han också.

– Det är självklart dumt. Jag är definitivt ingen rasist, flera av mina vänner kommer från andra länder. Det jag menar är den grupp som inte kan sköta sig.

Båda misstänkta för misshandel

Busschauffören är nu sjukskriven. Han är misstänkt för misshandel och har dessutom anmält resenären, den asylsökande mannen, för misshandel.

– Det finns två anmälningar om misshandel, bekräftar Jan Bolmgren, förundersökningsledare vid polisen, till Aftonbladet.

Polisen kan inte bekräfta att busschauffören bröt armen vid händelsen utan poängterar att det fortfarande är i början av utredningsläget. Nu ska de begära ut journaler, förhöra vittnen, titta på bevismaterial och prata både med chauffören och passageraren.

– Det är inte så vanligt att det blir bråk i just det här sammanhanget och det kanske är lite uppseendeväckande, men vi ser det som en vanlig misshandel att reda ut, säger han.

Aftonbladet har sökt chauffören genom hans arbetsgivare Nobina.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN