USA-generalen: Ha respekt för IS förmåga

avJulia Wågenberg

1 av 4 | Foto: Ahmad al-Rubaye/AFP
Självmordbombare, Bagdad 17 maj.

Islamiska staten ligger bakom flera bombdåd den senaste veckan.

Det är ett tecken på terrorgruppens nya strategi, enligt analytiker.

– Vi behöver respektera deras förmåga, säger Joseph Votel, general vid USA:s militära centralkommando,

Den senaste veckan har Iraks huvudstad Bagdad skakats av flera blodiga bombdåd. Omkring 200 personer har dödats och ett stort antal skadats. Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig åtminstone två av dåden.

IS har försvagats

IS har under våren förlorat områden i Irak. De pressas hårt av irakiska säkerhetsstyrkor och den USA-ledda koalitionen. Enligt amerikanska nyhetsbyrån AP har IS tappat 45 procent av det territorium de kontrollerade i Irak 2014 och 20 procent av det i Syrien.

Samtidigt har terrorgruppen utfört fler enskilda attacker än tidigare. Den gångna veckan beskrivs vara ett tydligt exempel. Analytiker har tolkat utvecklingen som att terrorgruppen skapat sig en ny taktik, skriver AP.

"Vi avskyr det IS gör"

Joseph Votel, general vid USA:s militära centralkommando, håller med om beskrivningen. Men han betonar, enligt nyhetsbyrån, att terrorgruppens förändrade metoder inte ska ses som ett tecken på att IS gett upp idén om att skapa ett kalifat i Syrien och Irak.

– De letar efter sätt att komma tillbaka, säger han och tillägger:

– Även om vi avskyr det IS gör, behöver vi respektera våra fiender och deras förmåga att anpassa och ompositionera sig på slagfältet.

Pressas hårt

5 500 amerikanska soldater befinner sig just nu i Irak. De har lyckats pressa tillbaka IS, bland annat genom att rikta in sig på att förstöra vapenlager och försvaga terrorgruppens möjligheter att tjäna pengar på att sälja olja. Att återta Mosul, ett viktigt fäste för IS, är ett framtida mål för den USA-ledda koalitionen.

– Det kommer bli en lång och svår kamp, säger Joseph Votel enligt AP. kki

ARTIKELN HANDLAR OM