Brexit – Storbritannien lämnar EU

”Inför poängsystem för invandring”

Brexit-förespråkaren, och tidigare Londons borgmästare, Boris Johnson.
Brexit-förespråkaren, och tidigare Londons borgmästare, Boris Johnson.

NYHETER

Storbritannien kan införa ett immigrationssystem i stil med Australiens om landet lämnar EU, säger företrädare för Brexit-kampanjen, och ökar därmed trycket på en nyckelfråga inför valet den 23 juni.

Flera viktiga medlemmar i kampanjen, bland annat tidigare borgmästaren Boris Johnson och justitieminister Michael Gove, uppger att ett poängsystem baserat på jobb- och språkkunskaper skulle införas.

”Vi vill att Storbritannien ska fortsätta att dra fördel från migrationen. Men om vi ska välkomna fler människor till Storbritannien måste allmänheten försäkras om att vi har kontroll på vem som kommer hit”, säger de i ett gemensamt uttalande.

Kan vara på plats 2020

I samband med nästa val, år 2020, säger Brexit-förespråkarna att det nya systemet i så fall kan vara på plats.

”För att ha rätt att arbeta måste ekonomiska migranter vara passande för jobbet i fråga. För relevanta jobb kommer vi att kunna försäkra oss om att alla de som kommer kan prata bra engelska.”

Förra veckan kom färska siffror som visar att ungefär 330 000 personer invandrade till Storbritannien under 2015. Av dem kom runt 184 000 från EU-länder, och har därmed rörelsefrihet.

Brexit-opinionen växer

Två opinionsmätningar under tisdagen visade att stödet för kampanjen som vill få Storbritannien att lämna EU växer i styrka. Mätningarna, som gjordes av ICM för tidningen The Guardian, visar en knapp ledning för sidan som vill lämna EU.

Den ena mätningen gjordes på nätet. I mätningen ville 47 procent av de tillfrågade lämna EU, medan 44 procent stod bakom premiärminister David Camerons vilja att vara kvar. Nio procent hade inte bestämt sig.

I den andra mätningen, en telefonundersökning, var 45 procent för ett utträde ur unionen, medan 42 procent ville vara kvar. 13 procent var villrådiga.

Brexit-vadå? Det här är vad det handlar om

Vad? Den 23 juni folkomröstar Storbritannien om landet ska stanna i EU eller inte. Frågan kallas Brexit: Britain + exit = Brexit.

Vanligaste argumenten för att lämna:
Minska invandringen från andra EU-länder
Mer självbestämmande
Mindre byråkrati påtvingad från Bryssel.

Vanligaste argumenten för att stanna i EU:
Tillgången till den inre marknaden

Säkrare handelsinkomster och jobb

Ingen vet vad som händer om Storbritannien lämnar. Röstar folket så blir det första gången ett land lämnar unionen. För EU skulle en Brexit vara ett stort slag. Unionen skulle inte fortsätta som tidigare – frågan är vad som skulle hända.

VILL DU VETA MER? Brexit på 45 sekunder

TT

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Brexit – Storbritannien lämnar EU

ÄMNEN I ARTIKELN

Brexit – Storbritannien lämnar EU

EU

Storbritannien

Boris Johnson