Sverigedemokraterna

Mattias Karlsson om SD-filmen: Ser väldigt illa ut

Av: 

Niklas Eriksson

John Granlund

NYHETER

Nu sprids en ny film på Facebook som visar hur SD:s finansministerkandidat Oscar Sjöstedt skrattar åt sin berättelse om nazistiska arbetskamraters grova skämt om judar.

”Och så gjorde de så här” säger Sjöstedt, måttar en spark och berättar hur de säger ”Die Juden” medan de sparkar på fårkadaver, enligt klippet som lagts upp av ”Inte rasist men”.

– Det ser väldigt illa ut, säger SD-toppen Mattias Karlsson.

På torsdagskvällen publicerade den antirasistiska bloggen "Inte rasist men”, IRM, en film med Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt. Filmen uppges vara från 2011 och visar vad som ser ut att vara en fest. På klippet som IRM lagt upp på Facebook berättar Sjöstedt om sin tid som slaktare på Island.

Måttar spark

Historien han berättar i klippet handlar om hur han på ett slakteri har två tyska arbetskamrater som Oscar Sjöstedt i klippet säger är nazister. Han berättar bland annat om hur det två kollegorna heilar på fyllan och hur de behandlar fårkroppar som ska förverkas.

– Det hänger ju kedjor i taket där de hänger i fötterna. När det ramlar ner från golvet, då kan vi ju inte använda det. Då är det ju förverkat och då ska man ju ta bort och slänga det, säger Sjöstedt i klippet som IRM lagt upp.

Sen berättar han hur hans tyska arbetskamrater i stället låter kadavren ligga kvar på slakterigolvet.

– Och så gick de fram och sparka på det här fåret. Och så gjorde de så här, säger Sjöstedt.

Sen måttar han en spark och berättar vad kollegorna sa medan de sparkade på djuren på golvet:

– Die Juden, säger Sjöstedt enligt klippet på IRM:s Facebookssida.

Berättelsen möts med stora skratt från de närvarande. I slutet av klippet syns bland annat hur Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson är med på festen.

Karlsson: Illa berörd

SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson medger att det är han som syns i slutet av filmen, som han själv säger sig ha sett först i kväll.

– Ja, det ser ut som det. Samtidigt har jag inget minne av den här episoden eller var det är taget någonstans eller i vilket sammanhang.

Hans kommentar till filmklippet är att det ”ser väldigt illa ut”.

– Jag blir illa berörd när jag ser det. Det ser ju väldigt illa ut. Man får ju olustkänslor när man ser det men jag vet att Oscar både avskyr nazister och tycker om djur så jag måste utgå från att det är taget ur sitt sammanhang och att det handlar om att driva med extrema galna människor och sen framstår det på ett olustigt sätt, säger Karlsson.

– Vi får prata med Oscar såklart om hur han upplever det här.

Aftonbladet har sökt Oscar Sjöstedt för en kommentar med anledning av IRM:s publicering.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Sverigedemokraterna

LÄS VIDARE

Här är största skandalerna inom SD

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Oscar Sjöstedt

Mattias Karlsson (politiker)

Nazism