Trump: Rudy Giuliani blir inte minister

avJoakim Magnå

Publicerad:
Foto: AP / TT
Rudy Giuliani.

Rudy Giuliani gav allt för att Donald Trump skulle bli USA:s näste president.

Men nu kommer beskedet att han inte tar plats i kabinettet.

"Det här handlar inte om mig, det handlar om vad som är bäst för landet", säger den tidigare New York-borgmästaren i ett uttalande.

När det blåste som mest kring Donald Trump under presidentvalskampanjen stod Rudy Giuliani vid hans sida utan att vika en tum.

Efter valsegern har Rudy Giuliani nämnts som USA:s näste utrikesminister. Men nu meddelar den tillträdande presidenten i ett uttalande att den tidigare borgmästaren inte kommer att vara en del av hans administration.

"Rudy Giuliani är en extraordinärt talangfull och patriotisk amerikan. Jag är förevigt tacksam över hans hängivenhet till vår kampanj dygnet runt efter att jag vann primärvalet och för hans kloka råd", säger Donald Trump.

”Kan finnas en viktig plats”

Han betonar deras långa och trogna vänskap – och öppnar för att Rudy Giuliani kan komma att ansluta vid ett senare tillfälle under presidentperioden.

"Jag kommer att vända mig till honom för rådgivning och det kan finnas en viktig plats för honom i administrationen vid ett senare datum."

Rudy Giuliani har, enligt uttalandet, själv tagit beslutet att hoppa av. Det gjordes i samband med ett möte den 29 november.

Jurist och konsult

Istället satsar han vidare på sin jurist- och konsultfirma.

"Jag anslöt mig till kampanjen för att jag älskar mitt land och för att jag genom att ha känt Donald Trump som vän i 28 år och har sett vad han har åstadkommit, inte hyser något tvivel om att han kommer att bli en fantastisk president", säger Rudy Giuliani och tillägger:

"Det här handlar inte om mig, det handlar om vad som är bäst för landet och den nya administrationen."

Fortsätter i den privata sektorn

Han påpekar att han nu med stor entusiasm blir kvar i den privata sektorn.

"Från den privata sektorn ser jag fram emot att hjälpa den tillträdande presidenten på alla sätt som han anser nödvändigt och passande."

Förutom Rudy Giuliani har bland annat den tidigare presidentkandidaten Mitt Romney och generalen David Petraeus varit med i diskussionerna om utrikesministerposten.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM