Socialdemokraterna går till val på egen hand 2018

Socialdemokraterna går till val på egen hand valet 2018. Det beskedet ger partisekreteraren Lena Rådström Baastad i en intervju med Dagens Nyheter.

–  Vi går till val som ett enskilt parti. Jag tycker inte att det är något anmärkningsvärt med det, säger Rådström Baastad till Aftonbladet.

Och trots att partiet då suttit en hel mandatperiod tillsammans med Miljöpartiet är det inte aktuellt med något samarbete med regeringspartnern i valröreslen.

Inför valet 2014 beslutade den då nyvalde S-ledaren Stefan Löfven att till skillnad från sin föregångare Mona Sahlin inte berätta om hur han tänkte bilda regering om de rödgröna skulle bli större än den borgerliga alliansen. Även om Löfven redan innan valsegern talade om Miljöpartiet som en ”naturlig samarbetspartner”.

Men nästa val 2018 är situationen en annan. Då har partiet suttit i regeringsställning med Miljöpartiet i fyra år.

Trots det kommer Socialdemokraternas att fortsätta på inslaget spår och gå till val helt på egen hand. Det beskedet ger nya partisekreterare Lena Rådström Baastad i en intervju med Dagens Nyheter.

– Vi går till val som ett enskilt parti. Jag tycker inte att det är något anmärkningsvärt med det, säger Lena Rådström Baastad till Aftonbladet.

”Vill se mer samarbete i politiken”

Rådström Baastad beskriver också det rödgröna samarbetet som något väldigt bra för svensk politik, men upprepar vad partiledaren Stefan Löfven sagt i flera intervjuer, nämligen att man vill se ett ökat samarbete mellan flera av riksdagens partier.

– Jag tycker att blockpolitiken till viss del är förlamande för svensk politik. Vi kommer att ha ett fortsatt gott samarbete med Miljöpartiet och är beredda att bjuda in till och sätta oss i konstruktiva samtal efter valet, säger Lena Rådström Baastad.

Samtidigt har Allianspartierna varit mycket tydliga med att man för fjärde valet i rad planerar ett gemensamt valmanifest.

Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind säger till Aftonbladet att samarbetet med Socialdemokraterna har varit bra och att partiet resonerar på samma sätt som sin regeringspartner.

– Vi är två separata partier och vi kommer att gå till val med två separata valmanifest, säger Lind.

– Det kommer att bli valet som avgör hur samarbetet ser ut efter nästa val.

Moderaterna: Regeringen är slutkörd

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé är kritisk till Socialdemokraternas besked.

”Stefan Löfven har nyligen meddelat att han vägrar avgå även om Socialdemokraterna förlorar valet 2018 och nu kommer detta besked. Det är dags för Socialdemokraterna att inse att de är ett parti med väljarstöd under 30 procent och de behöver ge besked med vilka de söker väljarnas stöd. Att de inte ens går till val tillsammans med Miljöpartiet visar hur slutkörd denna regering är redan nu”, säger Tobé i en skriftlig kommentar.

Lena Rådström Baastad är av en helt annan uppfattning,6 och menar att det i stället är Moderaterna och partiledaren Anna Kinberg Batra som borde komma med ett besked.

– Jag tycker att det är ganska bekymmersamt att Sveriges största oppositionsparti inte kan ge ett besked om hur de tänker bemöta Sverigedemokraterna. Den viktigaste frågan just nu är om Allianspartierna hellre gör sig aktivt beroende av Sverigedemokraterna efter valet än genomför blocköverskridande överenskommelser, säger hon.

En ny opinionsundersökning som gjorts av Ipsos för Dagens Nyheters räkning visar samtidigt att en växande majoritet, 61 procent, av Moderaternas väljare vill samarbeta med Sverigedemokraterna i frågor där partierna har liknande uppfattningar. Även i Kristdemokraterna finns en majoritet för samarbete. Bland Liberalerna och Centerns sympatisörer är fler för än emot. Men Alliansens höga företrädare fortsätter att tacka nej till SD.

– Det är inte aktuellt att samarbeta med Sverigedemokraterna. Vi lägger våra förslag i riksdagen. Hur Sverigedemokraterna röstar om enskilda förslag är upp till dem, säger Tomas Tobé till Aftonbladet.

Publisert: