Brännskadade Lasse blev bortplockad av Facebook

Publicerad 2016-11-08

Björn ville gratta sin vän Lasse Gustavson på 60-årsdagen – då försvann bilden från Facebook upprepade gånger.

– Det är ett kränkande system att Facebook har den här typen av censur, jag har inte varit med om det förut, säger Lasse.

I söndags fyllde Lasse Gustavson 60 år, som är brännskadad sedan 24 års ålder då han var med om en hemsk olycka under en brandkårsutryckning.

Hans vän Björn Natthiko Lindeblad kunde inte närvara på firandet utan la istället ut en grattishälsning på sin Facebooksida med en bild på Lasse. Men bilden fick bara ligga kvar i en och en halv timme – Facebook tog nämligen bort den hävdar Björn.

– Det var jättekonstigt, jag fick ett meddelande om att logga ut, säger Björn.

Björn la ut bilden igen och återigen plockades bilden bort enligt honom, något som gjorde honom förbryllad.

– Men hallå, det var ju inget i inlägget som anspelade på rasism, svordomar eller sex?

Flera personer som har brännskador hörde av sig till honom och berättade att de varit med om samma sak. Då Björn tror att det har att göra med censur la han ut bilden en tredje gång, denna gång uppmanade han folk att dela bilden.

Vill du hjälpa mig att protestera mot en vidrig Facebook-policy? Dela eller sprid då gärna denna bild på en av dom vackraste själarna jag känner”, skriver han i inlägget.

”Kul med gensvaret”

Inlägget har i skrivande stund delats över 10 000 gånger.

– Jag gissar att folk tycker så mycket om Lasse. Sen så vill människor stå upp mot den stora organisationen.

Lasse har försökt att få tag på Facebook – utan resultat. Han vill veta varför bilden försvann. Han är dock inte så upprörd, utan snarare glad över engagemanget.

– Det är jättekul att det blev ett sådant gensvar. En väldigt kär vän har blivit Sveriges mest delade människa de senaste 17 timmarna.

”En form av rasism”

Lasse Gustavson tycker att det känns som ett odemokratiskt system där Facebook kan censurera bilder utan att ställas till svars, eller ge en bedömning på hur bedömningen går till.

– Det är ett kränkande system att Facebook har den här typen av censur, jag har inte varit med om det förut. Nu säger jag inte att det är en människa som gör det men det finns nog ett filter bakom.

Han tycker att Facebook borde se över sina rutiner och sitt sätt att censuerara.

– Detta skulle man kunna kalla en form av rasism. Att plocka bort brännskadade människor, som är en minoritet, är ju en form av det.

”En sund reaktion”

Lasse tror att han tagit mer illa upp om detta skett när han var nyskadad.

– När jag var 24 år hade jag nog tagit illa vid mig och känt mig kränkt och ledsen för att bilder på mig ansetts vara fel och stötande. Man är mer osäker och känslig då, nu har jag levt så länge med mina brännskador.

Han är liksom sin vän Björn glad över enagemanget.

– Det är friskt att se så många människor som reagerar. Det är en sund reaktion, människor vill ha demokrati och rättvisa, det är upp till alla oss människor att stå upp för det.

Aftonbladet söker Facebook för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln