SMHI varnar för regn, vind och snö

1 av 3

avJill Sjölund, Linnea Järkstig, Niklas Eriksson

NYHETER

SMHI varnar för ihållande regn, mycket snö och kraftiga vindar.

Som värst kan det bli uppåt 20 centimeter snö i Dalarna, dessutom blir det snö och slask i så gott som hela landet.

– Det kan bli mycket slirigt på vägarna, se till att byta till vinterdäck, säger Stina Kihlgren, meteorolog på SMHI.

SMHI har gått ut med varningar för mycket besvärligt väder – i så gott som hela landet. Ett lågtryck som bildas över Sydnorge fördjupas under tisdagskvällen och passerar österut över Svealand och i samband med det finns risk för stora snömängder.

– Det blir mycket snöfall i Dalarna och södra Norrland, dessutom blir det väldigt mycket regn söderut, säger Stina Kihlgren.

En klass 2-varning har utfärdats i Dalarnas län med anledning av de stora snömängder som väntas falla.

Det kan falla så mycket som 20 centimeter snö.

– Sedan är det lite lurigt om hur mycket som kommer lägga sig eftersom det är runt en plusgrad. Det kommer nog bli mycket slask, blöt snö och dessutom kommer det blåsa en del, säger Stina Kihlgren.

– Det kan bli mycket slirigt på vägarna så se till att byta till vinterdäck.

Varnar för mycket regn

Johan Szymanski, räddningschef i Mora och Orsa kommun, uppger att det i hans område finns prognoser som talar om 40 centimeter snö. Räddningstjänsten har därför gått upp i stab.

Stabsläget innebär enligt Szymanski att de vidtagit ”förberedande åtgärder avseende att säkra kommunikationer för till exempel hemtjänst, säkra el-försörjning för samhällsviktiga funktioner samt säkra samband vid telefoniavbrott”. Han uppmanar Mora- och Orsabor att inte ge sig ut på vägarna.

I Västernorrlands-, Jämtlands-, Gävleborgs-, Värmlands-, Västmandlands- och Örebros län har SMHI utfärdat klass 1-varningar för mycket snöfall. Där väntas mellan 5 och 10 centimeter snö.

I Stockholms län har SMHI dessutom utfärdat klass 1-varning för höga flöden då det väntas stora mängder regn under tisdagsdygnet.

”I tätorterna och på skärgårdsöarna beräknas flödena i diken och bäckar nå klart över varningsnivån för klass 1 och lokalt även nära klass 2” skriver SMHI i sin varning.

– Det kommer blåsa mycket, regna och kan komma en del snöblandat regn. Det blir ruggigt väder.

Det är även kulingvarning utfärdad från Skagerack till och med södra Bottenhavet.

Minusgrader i hela landet

Och sen blir det kallt – i hela landet.

Snön fortsätter falla under onsdagsdygnet men kommer att mattas av västerifrån, först i fjällen och sedan inåt landet.

Från och med i morgon kommer det blåsa rejält längs kusterna. Under onsdagsdygnet kan vi vänta oss friska vindar i Svealand och norra Götaland i kombination med nederbörd – troligtvis i form av snö.

– Det blir betydligt kallare i hela landet med lägre temperaturer på både natten och dagen. Och kylan kommer att hålla i sig den här veckan och även ut i nästa vecka. Jag säger det igen – det är dags att byta till vinterdäck nu, säger Stina Kihlgren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI