16-åriga vansinnesföraren häktad

1 av 7

avJonas Löfvenberg

NYHETER

Han höll sig undan polisen i en månad, men greps för mindre än en vecka sedan efter en vansinniesfärd genom Sverige.

Nu häktas 16-årigen efter att ha gripits i Sollentuna.

– Han nekar till de stora anklagelserna stöld och tillgripande av fortskaffningsmedel, säger advokat Göran Witt-Strömer.

Efter att ytterligare en gång ha lyckats rymma från sitt ungdomshem gav sig 16-åringen tidigare i sommar ut på vad som tros vara en stöldturné. Med lyxbilarna han kom över gav han sig ut på vansinnesfärder som både utsatte honom och allmänheten för livsfara. Polisen, som hade svårt att fånga 16-åringen, betraktar honom som farlig. För mindre än en vecka sedan greps han och nu har han häktats.

Nekar till de allvarliga anklagelserna

Advokat Göran Witt-Strömer företräder 16-åringen.

– Han nekar till de stora anklagelserna stöld och tillgripande av fortskaffningsmedel, säger han.

Hur mår din klient?

– Han är förstås inte glad att vara häktad, men i övrigt går det förhållandevis bra.

Anser du att det finns några förmildrande omständigheter?

– Åldern i sig tycker jag är en förmildrande omständighet.

Lugnt gripande

Efter att ha rymt från sin placering på ett ungdomshem utanför värmländska Forshaga jagades 16-åringen av polis i en månad. Han greps till slut på ett hotell i Sollentuna. Vid gripandet fann man en stulen Mercedes utanför hotellet och nycklarna till en Tesla som man misstänker att han kört tidigare.

Så sent som i våras dömdes 16-åringen till ungdomsvård för bland annat grov vårdslöshet i trafik, grov stöld, grovt häleri samt flera fall av olovlig körning.

"Väldigt farlig"

Han har lyckats rymma från ungdomshemmet hela sex gånger och Anders Jacobsson, som är operativt verksamhetsansvarig för lokalpolisområde i Järfälla, har följt 16-åringens framfart.

– Han är väldigt brottsaktiv och väldigt farlig. Framför allt när det gäller hans bilkörning. Där har han inga hämningar, har Anders Jacobsson tidigare sagt till Aftonbladet.

Åtal ska vara väckt senast nästa torsdag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Sollentuna