Trump: Får rapporter om problem med röstningsmaskiner

avStaffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 13

Donald Trump säger sig ha fått rapporter om röstningsmaskiner som byter ut republikanska röster mot en röst på Demokraterna.

Trumplägret har tidigare fått avslag på en stämningsansökan om röstfusk i Nevada.

– Jag tänker inte utsätta människor som hjälper folk att rösta för allmänhetens uppmärksamhet, förlöjligande och trakasserier, säger domaren Gloria Sturman.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump påstår i en intervju med Fox News att det finns rapporter om problem med röstningsmaskiner som byter ut en republikansk röst mot en röst på Demokraterna, rapporterar Reuters.

Trump får i telefonintervjun med Fox också en fråga om han kommer att acceptera valresultatet.

– Vi får se hur saker och ting faller ut i dag, förhoppningsvis faller de väl ut och förhoppningsvis behöver vi inte oroa oss över det. Och med förhoppningsvis menar jag att vi vinner, svarar Donald Trump och säger att han "vill att allt ska gå ärligt till".

Anklagar registrator

Tidigare i dag meddelade Donald Trumps valkampanj att den stämmer myndigheterna i Clark county i vågmästarstaten Nevada, rapporterar CNN.

Trumps advokater påstår att registratorn Joe P Gloria beslutat att i fredags hålla en lokal för förtidsröstning i Las Vegas öppen två timmar senare än den på förhand annonserade stängningstiden. Juristerna kräver att de sent avlagda förtidsrösterna inte blandas med övriga valsedlar.

Dan Kulin, talesperson för Clark county, säger till CNN att inga vallokaler har hållit öppet för länge. Däremot har väljare som fortfarande stod i kö när vallokaler skulle stänga tillåtits att rösta.

– I Nevada verkar det vara så jämnt att Trumps kampanj anser att det är värt att pröva minsta felaktighet i röstningsförfarandet, säger Robert Lang på University of Nevada till CNN.

”Gör sin medborgerliga plikt”

Senare under tisdagen avslogs Trumplägrets stämningansökan av Gloria Sturman, domare i Clark county, rapporterar The Hive.

– Jag tänker inte utsätta människor som gör sin medborgerliga plikt, och hjälper sina medmänniskor att rösta, för allmänhetens uppmärksamhet, förlöjligande och trakasserier, sa Sturman i rätten innan hon bad Trumps advokat att sätta sig ner.

EXPERTEN: ”Världen kommer inte att gå under”

SEGERTALET: ”Det är dags för oss att enas”

USA-VALET I SIFFROR: Vita kvinnor och latinos fällde Clinton

CHATT: Så påverkar Trump din ekonomi

RESULTATET: ”Fick flest röster – förlorade ändå”

USA-valet – det krävs för seger

Detta krävs för Clintonseger

I princip att prognoserna håller. Enligt ­Fivethirtyeight, New York Times, ­Poli­tico, Fox News och i princip alla ­etablerade amerikanska opinions- eller ­nyhetssajter är Hillary klar favorit. Steg ett för att ­säkra segern är dock att vinna Florida. Det skulle göra vägen till seger lång för Trump. Förlorar Clinton Florida kan hon ändå säkra segern genom att ta exempelvis North Carolina, Nevada eller Arizona - tre stater Trump i princip måste ta även om han vinner ­Florida.

Detta krävs för Trumpseger

Florida, staten är så pass viktig för Trump att det tål att upprepas. Dess­utom behöver Trump också ta hem ­några av de andra vågmästarstaterna, som viktiga Pennsylvania med sina 20 elektorer.

Vinner Trump inte Florida kan det ­ändå gå vägen om han tar hem både ­Colorado och Pennsylvania. Och ­North Carolina är fortfarande en ­viktig stat för båda kandidaterna.

Extra fakta

Alla de 1 024 olika scenarierna för hur valet kan gå finns i en sammanställning från New York Times. Tidningen konstaterar att det för Clinton nu finns 693 sätt att vinna. För Trump finns det 315.

 PLUS:  USA:s framtid

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM