Här är länderna som kan följa Trumps väg under 2017

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Reuters
Geert Wilders.

Trump är bara början.

Nu kan anti-etablissemangsvågen skölja över Europa.

Här är fyra viktiga EU-länder som kan falla för högerpopulisterna det närmaste året.

Från den 20 januari kommer USA – världens mäktigaste demokrati – att styras av en man som vid upprepade tillfällen har uttryckt sig rasistiskt och sexistiskt.

Och vars kritik av försvarsallianser och handelsavtal har satt skräck i en hel värld.

Efter Donald Trumps seger kastas blickarna åter mot oss i Europa.

Redan före det amerikanska presidentvalet var populister, invandringskritiker och högerextremister på frammarch här. Nu väntas ytterligare uppgång.

Här är fyra europeiska länder som kan följa USA:s väg under 2017.

Österrike

Vad: presidentval

När: december 2016

Hur: I maj i år besegrade den gröne kandidaten Alexander Van der Bellen högerpopulisten Norbert Hofer med knapp marginal. Men valet ogiltigförklarades efter fel med rösträkningen. Nu får Hofer, som backat från kravet på en "Oexit"-omröstning om EU-medlemskapet, en ny chans.

Så stor är chansen: Omvalet blir en första prövning av "Trumpeffekten" i Europa. Hofer kan bli EU:s första högerpopulistiske statschef.

Nederländerna

Vad: parlamentsval

När: 15 mars 2017

Hur: Frihetspartiet med ledaren Geert Wilders, en av Europas mest kända islamkritiker, växer snabbt. Viktigaste kraven: att stänga moskéer, förbjuda koranen och lämna EU. Traditionellt toleranta Nederländerna tillhör EU:s kärna och ett utträde har varit otänkbart. Fram till nu.

Så stor är chansen: Partiet kan av opinionsmätningar att döma bli landets största parti. Lär ändå få svårt att bilda regering.

Frankrike

Vad: presidentval

När: april och maj 2017

Hur: Marine Le Pen, ledare för Front National, var en av de första utländska ledare att gratulera Trump. Till skillnad från många andra tycktes hon mena varje ord. Le Pen, som vill återinföra dödsstraff och ta Frankrike ut ur EU, väntas ställas mot den sittande socialisten Francois Hollande och den konservative tidigare presidenten Nicolas Sarkozy.

Så stor är chansen: Hollande brottas med katastrofala siffror i ett Frankrike chockat av terror. Entusiasmen för Sarkozys comeback är också sval. Konservativa och socialister lär försöka blockera Le Pen om hon kommer till andra omgången. Ändå är chansen att nå Elyséepalatset större än någonsin.

Tyskland

Vad: val till förbundsdagen

När: hösten 2017

Hur: Tyskland har med sin historia betraktats som "skyddat" mot främlingsfientliga partier. Men flyktingmotståndet växer och det senaste året har Alternativ för Tyskland, AFD, ryckt fram i flera delstater.

Så stor är chansen: Missade senast femprocentsspärren, men väntas nu komma in. Även om partiet inte får någon större makt blir symbolvärdet stort. Det är första gången sedan Hitlertiden som ett invandringskritiskt tar plats i det tyska parlamenet.

Publicerad: